2011. december 17., szombat

Mákos-diós masni

Avagy karácsonyi készülődés II.

A télhez igazán jól illik a kelt tészta. Rengeteg módon elkészíthetjük, én most ezt a dióval és mákkal szórt masni, fonat és briós alak közötti átmenetet választottam.


Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):
50 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tojás sárgája
2 dl tej
fél dl olaj
egy csipet só
egy csomag (instant) élesztő
darált dió, mák
fél csomag vaníliás cukor
1 egész tojás

  • A lisztet egy nagy keverőtálba szitálom, majd az élesztőt, a cukrot és a sót hozzáadom és elkeverem. A tojás sárgáját, az olajat hozzáöntöm, a langyos tejet pedig folyamatosan adagolom, addig, amíg össze nem áll a tészta, és jól formázható nem lesz.
  • Egy konyharuhával letakarom a tálat és meleg helyen 30 percig kelesztem a tésztát.
  • Ezután egy lisztezett deszkára borítom, és alaposan átgyúrom. 
  • Kisebb darabokat vágok belőle, majd azokból kb. 20 cm hosszú, 1 cm átmérőjű hengereket sodrok. Csomóra alakot formázok rá.
  • Mindegyik tetejét megkenem a felvert tojással, majd a vaníliás cukorral összekevert dióból és a mákból ízlés szerinti mennyiséget szórok rájuk.
  • A sütőt csak akkor kapcsolom be, amikor betolom a tepsit, így szépen megkelnek majd a "csomók".
  • 160-170 fokon sütöm 20-25 percig. Óvatosan süssük, sokszor rápillantva, nehogy a dió megégjen a tetején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése