2012. szeptember 16., vasárnap

Diós-almás répatorta

Végre, újra itt az ősz! az utóbbi években nagyon megszerettem ezt az évszakot a színei, illata, hangulata miatt - a szeptember és az október az egyik leggazdagabb időszak a piacon is. Az őszi sütiszezon ezzel a dióval, almával társított répatortával kezdődik, amibe egy kicsi nyarat még visszacsempész a sárgabarack lekvár.


Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához - ebben szép nagy lesz):
35 dkg sárgarépa reszelve
1 közepes alma reszelve
10 dkg darált dió
30 dkg liszt
15 dkg cukor
3 tojás
1,5 dl olaj
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
fahéj
1 csipet só
sárgabarack lekvár

  • A lisztet a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, sóval és fahéjjal elkeverem
  • A tojásokat felverem és az olajat hozzáöntöm
  • A répákat és az almát lereszelem, és kevés cukorral megszórom mindkettőt
  • A száraz hozzávalókhoz öntöm a tojást és összekeverem
  • A répát és az almát picit hagyom állni, majd kinyomkodom őket - az almalevet ne öntsük ki, mert egyrészt finom, másrészt a tészta még felvesz egy kis folyadékot
  • Ezeket is a masszához teszem, majd az egészet alaposan összeforgatom
  • A tortaformát kivajazom és kilisztezem és a tésztát beleöntöm
  • A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd beteszem a formát
  • Mivel sűrű a tészta, 45-50 perc kell neki, mire átsül - ellenőrizzük tűpróbával, nehogy a közepe nyers maradjon
  • Addig süssük, amíg a tűre/fogvájóra már nem ragad a tészta
  • Ha kihűlt, három részre vágjuk és megkenjük a rétegeket baracklekvárral, majd összeragasztjuk őket
  • A tetejére porcukrot és reszelt narancshéjat tettem.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése