2012. augusztus 26., vasárnap

Nyárvégi klasszikus - töltött paprika

Amikor a TV paprika remek árban van a piacon, fogjuk kosarunkat és szerezzünk be párat, hiszen a töltött paprika igazi nyári finomság! A régi jó családi receptkönyvet elővéve mutatom most ezt a klasszikus receptet.


Hozzávalók (4 személyre):
4 db közepes paprika
30 dkg darált sertéshús
15 dkg rizs
1 tojás
fél fej vöröshagyma
só, bors, pirospaprika, cukor
liszt, olaj
2 dobozos paradicsompaszta (házi püré híján, sajnos)

  • A paprikákat megmosom, és a csumájukat kivágom olyan módon, hogy egy kis peremet hagyok mindnek.
  • A riszt megmosom és lecsöpögtetem, majd egy tálba teszem, hozzáadom a darált húst, a tojást, a fél fej lereszelt vöröshagymát, ízlés szerint a sót, borsot és egy teáskanál pirospaprikát.
  • A masszát alaposan összedolgozom, majd a paprikákat megtöltöm vele. A maradékokból gombócokat formázok, ezek is mennek majd a lábasba a paprikák mellé.
  • Kb. 1 liter forrásban lévő vízhez adom a paradicsompürét és 2 teáskanál sót. Nagy lábast válasszunk, hogy a paprikák és a gombócok jól elférjenek egymás mellett. 
  • A megtöltött paprikákat és a gombócokat a szószba teszem, és lefedve kezdhetnek főni!
  • Közben kb. 3 csapott fakanál lisztből és kevés olajból világos rántást készítek, melyhez, ha elkészült, egy teáskanál pirospaprikát adok, majd ha kicsit hűlt, felengedem hideg vízzel. 
  • 30-35 perc után, amikor a paprikák már puhának tűnnek, a paradicsomos léből teszek a rántáshoz, elkeverem, majd az egészet a paprikákra öntöm és óvatosan kevergetni kezdem, amíg mindenhol egyenletesen el nem vegyül.
  • Ízlés szerint cukorral ízesítem és addig főzöm, amíg a szósz elég sűrű nem lesz és a gombócok, paprikák már puhának tűnnek (még kb. 20-25 perc).
  • Sós vízben főtt krumplival tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése