2016. január 30., szombat

Grízes tészta házi szélesmetélttel



Hozzávalók (4 adaghoz):
a tésztához:
25 dkg liszt
2 tojás
1 kk só
fél dl hideg víz

búzadara (kb. 10-15 dkg)
olaj
sárgabaracklekvár



  • A lisztet egy tálba szórom, hozzáadom a sót, elkeverem, és a közepére egy mélyedést csinálok.
  • A két tojást egy tálkában felverem, és a liszt közepébe öntöm.
  • Hozzáadom a vizet is, összegyúrom, majd egy kilisztezett deszkára borítom. A tésztát alaposan kigyúrom, majd letakarva 15 percig pihentetem.
  • A pihentetés után ketté vágom, és az egyik feléből nagyon vékony téglalapot gyúrok. Figyeljünk arra, hogy a deszka mindig legyen belisztezve, hogy ne ragadjon hozzá a tészta.
  • Miután vékonyra nyújtottam, középen kettévágom, a rövidebbik oldalával párhuzamosan. A két tésztalapot egymásba borítom, úgy, hogy kicsit belisztezem a lapokat.
 
  • Most a hosszanti oldalával párhuzamosan újra kettévágom, és az így kapott négy lapot is egymásra helyezem (közte lisztezzük).
  • A rövidebbik oldalára merőlegesen fél centis csíkokra vágom a tésztát. Ne nyomjuk nagyon össze, nehogy összeragadjanak a lapok.
  • A csíkokat szétválasztom, és egy kevés liszttel összeforgatva félreteszem száradni.
  • A tészta másik felét hasonló módon szintén felvágom.
  • Akár rögtön ki is főzhetjük, de jobb, ha kevés időre hagyjuk száradni (kb. 1 óra). 
  • A búzadarát kevés olajon aranybarnára pirítom, majd felöntöm vízzel és megsózom. Annyi vizet öntsünk rá, hogy sűrű massza legyen belőle és abban meg tudjon főni a gríz.
  • A tésztát sós vízben kifőzöm. Hamarabb megfő, mint a teljesen kiszárított tészta. Leszűröm, kevés olajjal összekeverem, majd ráöntöm a megpuhult grízt is. Összeforgatom vele, és tálalásnál sárgabaracklekvárral ízesítem.
A gyúrt tészta ötletéért köszönet Sünis kanálnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése