2016. január 16., szombat

Narancszselés csokimousse torta

  
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
a tésztaréteghez:
10 dkg darált mandula
6 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaópor
fél pohár natúr joghurt
6 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
1 és ½ teáskanál sütőpor
a narancszseléhez:
2 narancs leve
1 narancs reszelt héja
2 evőkanál porcukor
1 dkg zselatinpor
a csokimousse réteghez:
20 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
2 evőkanál cukor
2 dl habtejszín
2 tojás


  • A tésztaréteghez a kakaóport, a cukrot, a joghurtot, a tojást, az olvasztott vajat és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokit és a darált mandulát. 
  • A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát bevajazzuk és enyhén lisztezzük. Beleöntjük a masszát és 160 fokon sütjük 35 percig. Hagyjuk kihűlni.
  • A csokimousse-hoz a csokoládét és a vajat gőz felett megolvasztjuk, közben a tejszínt a cukorral felverjük. 
  • A kettéválasztott tojások sárgáját a tejszínhez adjuk és simára kavarjuk. 
  • A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. 
  • Az olvasztott csokit a tejszínes, tojásos krémhez keverjük, majd a fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Az egészet 1 órára a hűtőbe tesszük.
  • A narancszseléhez alaposan megmossuk a narancsokat, az egyiknek a héját egy edénybe reszeljük. A narancsok levét is kifacsarjuk, és átszűrve az edénybe öntjük. Hozzáadjuk a porcukrot és elkeverjük. 
  • A zselatint is hozzáadjuk, csomómentesre keverjük, majd felforraljuk. Gyakori kevergetés mellett kihűtjük, és amikor dermedni kezd, a tészta tetején egyenletesen elosztjuk. 10-15 percre hűtőbe tesszük.
  • A mousse-ból 2-3 evőkanálnyit tegyünk félre. A maradékot a narancszselé rétegre simítjuk, és a tortát egy éjszakán keresztül hűtőben pihentetjük. 
  • Másnap a félretett csokimousse-t a torta oldalára simítjuk.

1 megjegyzés:

  1. Én a nyers tojásokat kihagynám, (anélkül is jó!) egyébként nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés