2017. január 15., vasárnap

Habos, gesztenyés kiflik


Hozzávalók (kb. 24 db-hoz):
a tésztához:
30 dkg liszt
3 tojás sárgája
10 dkg vaj
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 ek porcukor

a töltelékhez: 
25 dkg gesztenyemassza
3 tojás fehérje
25 dkg porcukor 


  • A tésztát összeállítjuk: a liszthez adjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a puha vajat és a tejben elmorzsolt, de nem felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk, és amíg a habot elkészítjük, pihentetjük.
  • A tojások fehérjéhez adjuk a porcukrot és elkeverjük, majd gőz felett habverővel verni kezdjük. Kb. 6-7 perc után levesszük a gőzről és még addig habosítjuk, amíg kemény nem lesz.
  • A gesztenyemasszát villával összetörjük.
  • A tésztát három részre osztjuk, egyesével kb. fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. 
  • A téglalapokat a hosszanti oldalukkal magunk felé tesszük le, és a habból rásimítunk annyit, hogy a széleire és a bal, rövidebbik oldalára ne tegyünk. Rátesszük a gesztenyét is, nem kell rásimítani, elég, ha egyenletesen, egy villa segítségével eloszlatjuk a habon. A tésztát a hosszanti oldala felől feltekerjük, majd pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk belőle a jobb oldalától kezdve.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk a kifliket, és 200 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük őket. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk a tetejüket.
  • A tojásfehérjéből nagy valószínűséggel marad egy adag, abból készítsünk habcsókokat, ha már úgyis meleg a sütőnk :)

4 megjegyzés:

  1. Segítenél a méretben? mekkora a méret? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Ha jól értem, akkor nem kell keleszteni? Ha "kiszaggattad" a kifliket akkor sem? Pihentetni sem kell? Illetve mégegy: ha nem gőz fölött verem föl a t.fehérjét, akkor is jó? Köszi

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nem szükséges keleszteni, az élesztő sütés közben így is teszi majd a dolgát :) A fehérje sokkal jobb állagú és keményebb lesz így - ahogyan pl. a habcsók esetében is -, illetve a porcukor is tökéletesen elolvad benne, ha gőz fölött vered fel.

    VálaszTörlés