Ha
választanom kellene, a világ édességeit pogácsára cserélném. Volt
szerencsém nagyon sok félét kóstolni, a sütésben viszont még szinte csak
most bontakoztam ki. Nem is akármilyen fajtával, a káposztás pogácsával
ismerkedtem a hétvégén, mely a legnagyobb rajongóm szerint
nagymama-szintűre sikerült.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojás sárgája
1 egész tojás
1 kis pohár tejföl
Só
Negyed fej káposzta
Bors
30 g élesztő
Pici tej és cukor
Az
élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsolom és kevés ideig állni hagyom.
A lisztet egy nagy keverőtálba teszem, majd hozzáadom az élesztős
tejet, a 2 tojás sárgáját, a tejfölt, a sót és a puha margarint.
Alaposan összedolgozom, majd meleg helyen kelni hagyom a tésztát.
Ezalatt
a káposztát nagyon apróra vágom, és kevés olajon a sóval és a borssal
ízesítve dinsztelem, amíg puha nem lesz. Ha ezzel készen vagyunk és a
tésztánk is szépen megdagadt, veszünk egy belisztezett gyúródeszkát. A
tésztát még egyszer jól átgyúrom, és kb. 1 cm
vastagságú téglalapot nyújtok belőle. A kissé kihűlt káposztát a
tetejére simítom, majd hajtogatni kezdem alulról felfelé, fentről
lefelé, és a két oldalát befelé. Ezek után újra kinyújtom azt. Ezt addig
ismétlem, amíg a káposztát nem sikerül szépen beledolgozni a kelt
tésztába.
A
tészta tetejét késsel berácsozom, majd pogácsaszaggatóval (vagy egy
feles pohárral) kis pogácsákat szaggatok belőle. A sütőt 200 fokra
előmelegítem, majd egy kivajazott és lisztezett tepsire teszem a
pogikat. A tetejüket a felvert egész tojással megkenem, és már mehetnek
is be a sütőbe. Ha már szép pirosak, jöhet a következő kör.
Annyira finomra sikeredett, hogy pár napon belül újra meg kell ismételnem – a nagy halom pogácsa szempillantás alatt elfogyott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése