Az első szülinapi torta, amit sütöttem. Klasszikus csokitorta volt a kérés, egy kicsit mégis alakítottam rajta. Most pont úgy néz ki, ahogy elképzeltem. Azt hiszem, szeretek tortát sütni, főleg egy olyan valakinek, aki a legkedvesebb a szívemnek. Ő most nagyon hálás, és már ezért megérte. Boldog születésnapot hát, Neked!
Az ihletet a Dolce Vita adta.
Hozzávalók (26 cm átmérőjű formához):
A piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
fél teáskanál sütőpor
pici só
2-3 evőkanál kakaópor
A krémhez:
3 tojás sárgája
1,5 tábla étcsoki
6 dl tejszín
kevés cukor
A díszítéshez:
1 tábla étcsoki
A piskóta elkészítésével kezdem. A tojásokat kettéválasztom, majd a sárgákat a cukorral krémesre verem. A lisztet és a sütőport óvatosan hozzáadom és simára keverem. A fehérjékhez kevés sót adok és kemény habbá verem őket. A habot ezek után a krémhez forgatom és óvatosan elkeverem. Egy kapcsos tortaformát kivajazok és kilisztezek, majd a piskótatésztát beleöntöm. 180-200 fokon fél óráig sütöm.
A csokis krémhez 3 dl tejszínt felmelegítek, a másfél tábla étcsokit beletördelem és felolvasztom benne. Fontos, hogy ne forrjon fel a tejszín, csak meleg legyen. A 3 tojás sárgáját felverem, és lassan a csokis-tejszínes krémhez keverem. Kevés cukorral ízesíthetek rajta. Állandó kavargatás mellett (alacsony hőfokon) 2-3 percig összemelegítem.
A maradék 3 dl tejszínből kemény habot készítek, majd miután a csokis krém kihűlt, a 3/4-ét hozzákanalazom. A krémet simára keverem és pihentetem.
Ha a piskóta megsült, a kapcsos keretet leveszem róla és időnként megfordítva hagyom kihűlni. Egy kés (vagy cérna) segítségével 3 rétegre vágom. Egy tányéron (esetleg a tortaforma alján) kezdem el szép sorjában rétegezni a piskótalapokat és a krémet. A felső lapot is bevonom vékonyan a krémmel és a torta szélére is simítok belőle.
A tábla csoki feléből nagylyukú reszelő segítségével csokiforgácsot készítek, a másik felét pedig felolvasztom, és abból lesznek majd a csokidíszek.
A forgáccsal bevonom a torta oldalát (ez egy kicsit macerás és a könyökömig csokiforgácsos lettem, de nagyon jól néz ki), a tetejére az 1/4 rész tejszínhabot teszem. Egy késsel márványos díszítést készítek rá, majd a maradék forgáccsal megszórom az egészet.
A csokidíszeket a fél tábla felolvasztott csokiból csinálom meg. Egy papírtölcsérbe vagy egy vékony tűvel kiszúrt nejlonba kanalazok egy kevés csokit és tetszés szerinti mintákat nyomok ki egy alufóliára. Miután megdermedtek, egy éles késsel felszedem őket és tetszés szerint a torta tetejére rakosgatom.
Nálunk egy éjszakát a hűtőben pihen majd, így igazán holnap derül ki, hogy milyen lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése