Ez a pástétom is már nagyon rég tervben van, ma végre felpakoltam a hozzávalókat a piacon és irány a konyha! Hozzá finom, ropogós baguette jár.
Hozzávalók a pástétomhoz:
30 dkg csirkemáj (szív nélkül)
1,5 dl száraz fehérbor
egy kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna
friss kakukkfű
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál tejföl
egy kevés vaj és olívaolaj
- A májat hideg vízben kiáztatom (20-25 perc), majd kisebb darabokra vágom.
- A felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés olívaolajon és egy csipetnyi vajon megpirítom.
- A májat is a serpenyőbe teszem, és közepes hőfokon pirítani kezdem.
- Ha már 7-8 percet pirult, megborsozom és a friss kakukkfűből, valamint őrölt majorannából is ízlés szerint szórok rá.
- 1 dl száraz fehérborral felöntöm és tovább pirítom.
- Amikor már elég szaftos a máj, egy kevés sóval megszórom.
- 20 perc után félrehúzom a tűzről és egy picit hagyom, hadd hűljön. A botmixer poharába (vagy bármilyen arra alkalmas edénybe) teszem át a májat, és pürésíteni kezdem. Közben hozzáadom a mustárt és a tejföl, valamint a maradék fel deci bort. Ha szükséges, sóval, borssal még ízesítek rajta.
- Annál jobb, minél tovább pihen a hűtőben, hiszen jól összeérnek az ízek.
A baguette-hez (6 közepes darabhoz):
15 dkg finomliszt
20 dkg rozsliszt
2,5 dl langyos víz
1 csomag instant élesztő
só
a tetejére 1 tojás, lenmag, szezámmag
- A részleteket korábbi baguette bejegyzésemben olvashatjátok, annyi kiegészítéssel, hogy most részben rozsliszt került bele, a tetejére pedig magvak.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsülnek.
Imádom, ez a kedvenc pástétomom :) Köszi a receptet!
VálaszTörlés