2011. augusztus 5., péntek

Fehérboros csirkemájpástétom - hozzá magvas baguette

Ez a pástétom is már nagyon rég tervben van, ma végre felpakoltam a hozzávalókat a piacon és irány a konyha! Hozzá finom, ropogós baguette jár.


Hozzávalók a pástétomhoz:
30 dkg csirkemáj (szív nélkül)
1,5 dl száraz fehérbor
egy kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna
friss kakukkfű
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál tejföl
egy kevés vaj és olívaolaj
  • A májat hideg vízben kiáztatom (20-25 perc), majd kisebb darabokra vágom.
  • A felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés olívaolajon és egy csipetnyi vajon megpirítom.
  • A májat is a serpenyőbe teszem, és közepes hőfokon pirítani kezdem.
  • Ha már 7-8 percet pirult, megborsozom és a friss kakukkfűből, valamint őrölt majorannából is ízlés szerint szórok rá.
  • 1 dl száraz fehérborral felöntöm és tovább pirítom.
  • Amikor már elég szaftos a máj, egy kevés sóval megszórom.
  • 20 perc után félrehúzom a tűzről és egy picit hagyom, hadd hűljön. A botmixer poharába (vagy bármilyen arra alkalmas edénybe) teszem át a májat, és pürésíteni kezdem. Közben hozzáadom a mustárt és a tejföl, valamint a maradék fel deci bort. Ha szükséges, sóval, borssal még ízesítek rajta.
  • Annál jobb, minél tovább pihen a hűtőben, hiszen jól összeérnek az ízek.

A baguette-hez (6 közepes darabhoz):
15 dkg finomliszt
20 dkg rozsliszt
2,5 dl langyos víz
1 csomag instant élesztő
a tetejére 1 tojás, lenmag, szezámmag
  • A részleteket korábbi baguette bejegyzésemben olvashatjátok, annyi kiegészítéssel, hogy most részben rozsliszt került bele, a tetejére pedig magvak.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsülnek.

1 megjegyzés: