2011. augusztus 4., csütörtök

Szilvás-áfonyás cobbler

Pár napja, receptböngészés közben akadtam rá erre a sütire, mely egy amerikai desszert és szerintem a piték és morzsás sütik közti átmenethez hasonlít a legjobban. Mivel már alig vártam, hogy ismét teremjen a szilva, ezért egy kevés áfonyával vegyítve a számomra legkedvesebb süteménybe való gyümölcs lett a fő töltelék. Persze a szilvából két fajta is került bele, ezért a sütés közben csak remélni tudtam, hogy a szomszédok nem hiszik, hogy kisüsti pálinkafőzdét nyitottam, olyan intenzív volt a három gyümölcs illata.

Sütés előtt

Sütés után

Hozzávalók (egy 26 cm-es piteformához):
12 dkg liszt
12 dkg rétesliszt
10 dkg vaj
1 tojás
2 tk sütőpor
2 ek cukor
egy csipet só
3 ek tej
10-12 szilva
2 marék áfonya
cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj az ízesítéshez
Szilvakavalkád

A végeredmény
  • A tésztát a hozzávalókból elkészítem, és amíg a gyümölcsöket feldarabolom, pihentetem.
  • A szilvákat kimagozom és hosszúkás darabokra vágom. Egy nagy tálba teszem, hozzáadom a megmosott áfonyát, majd ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítem a gyümölcsöket.
  • A piteformát kivajazom és a gyümölcsös keveréket beleöntöm.
  • A tésztából darabokat csípek és kissé szétnyomkodom őket, majd a gyümölcsök tetejére rakosgatom az így kapott tésztadarabokat.
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm. Ha a cobbler teteje már szép piros és a gyümölcsök is rotyognak, készen vagyunk.
  • Kanállal tányérra szedve tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Mi is imádjuk a cobblert, nagyon guszta lett a tiéd is!
    Nálam is van tavalyelőttről és a Kifőztükbe is sütöttem ebben a hónapban szintén szilvásat. Annyi ötletem lenne, hogy könnyebben tudod tálalni, sőt, hidegen még szeletelni is, ha a gyümölcsöt egy kevés keményítőbe forgatod. Nem kötelező persze, csak egy tipp:)))
    http://zamatesillat.blogspot.com/2009/07/csudafinom-cobbler.html

    VálaszTörlés
  2. Hajaj, de jól néz ki!Épp azon filozgattam hogy a fagyasztóban lévő szilvából mit is csináljak, szilvásgombóccal már tele ettük magunkat, és ime akkor jösz Te a cobblerrel. Egyszer már készitettem rebarbarával, de most jön a szilva is...:)

    VálaszTörlés
  3. @trinity: köszi a tippet :) gondolkodtam is rajta, hogy egy kis keményítő nem ártana meg, aztán nem használtam, de szerencsére mára olyan szépen összeálltak a gyümölcsök, hogy szinte vágni is tudom :)nagyon klassz a tied is!

    VálaszTörlés
  4. @Iza: nem fogod megbánni, remek, én még nem tudtam vele betelni :) szilvásgombóc..hmm..lehet az lesz a soron következő? :)

    VálaszTörlés