Mostanában a sűrű, szinte csak a zöldségből álló krémleveseket szeretem. Legutóbb bazsalikomos paradicsomleves volt érett, szabadföldi paradicsomból, ma pedig a paprika krémleves ideje jött el. Gyönyörű színben pompázó, piros kápia paprikát vettem a piacon, hozzá egy paradicsom és sok-sok szárított fűszer került és bizton állíthatom, hogy az eddigi egyik legjobb levest készítettem el.
Sült finomság |
Hozzávalók (3 adaghoz):
1 kg kápia paprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes paradicsom
2-3 karika csípős paprika
1 teáskanál balzsamecet
ízlés szerint szárított bazaslikom, kakukkfű és tárkony
bors, só
füstölt tengeri só, csak hogy még pikánsabb legyen (ez persze elhagyható)
1 ek cukor
Izgalmas szín - fűszerek társaságában |
- A paprikákat megmosom, a magházukat kiszedem és kétfelé vágom őket, majd egy alufóliával vagy sütőpapírral kibélelt nagy tepsire rakom, a héjas felével lefelé.
- A sütőben 200-220 fokon 25 percig sütöm. Ha már összeestek és a szélek kicsit feketék lettek, készen vagyunk. Kitesszük őket egy deszkára vagy tányérra és pár percig hűlni hagyjuk.
- A héjat próbáljuk meg leszedni: a húsosabb szeleteknél ez könnyebben megy, de a vékonyaknál se adjuk fel. Ha nem akar lejönni, késsel próbáljuk a paprika húsát kikaparni, de ha végleg kifogott rajtunk, hagyjuk hát rajta. A szeleteket felkockázom.
- A vöröshagymát és a fokhagymát kevés olívaolajon megpirítom, majd a héjától megfosztott paradicsomot és a csípős paprika szeleteket is hozzáadom. Ha a paradicsom már szétnyomható, tegyük hozzá a paprikát is, majd annyi vizet, amennyi éppen ellepi az egészet.
- Pár percig főzzük, közben adjuk hozzá a sót és a borsot.
- Botmixerrel összeturmixoljuk, majd belemorzsoljuk a fűszereket és beleöntjük a balzsamecetet is.
- Ízlés szerint még sóval, illetve cukorral ízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése