Hozzávalók (6 mini kerámia tortaformához):
3/4 bögre liszt
fél tk só
fél ek cukor
4 dkg hideg vaj
kevés jéghideg víz
a krémhez:
3 ek mascarpone
0,5 dl tejszín
2 tk porcukor
fél vaníliarúd belseje
- A liszthez hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd a vajat elmorzsoljuk vele. Hozzáöntjük a hideg vizet és kidolgozzuk a tésztát (ha túl ragacsos, tegyünk még hozzá lisztet). Letakarjuk és 20 percre a hűtőbe tesszük.
- A mascarpone-t kikeverjük a porcukorral és belekaparjuk egy fél vaníliarúd belsejét. A fél dl tejszínt felverjük, és a krémsajthoz adjuk. Alaposan összeforgatjuk, majd a hűtőbe tesszük ezt is.
- A tésztát 6 részre osztjuk és vékonyra nyújtjuk. A kis formákat kivajazzuk és belisztezzük. A formákba beletesszük a kör alakúra nyújtott tésztát, belenyomkodjuk és a lelógó részeket késsel levágjuk. Az alját megszurkáljuk a késsel.
- Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (160-170 fokon, amíg kicsit meg nem pirul).
- Amikor megsült, kivesszük és megvárjuk, hogy kihűljön. Ezután a krémet belekanalazzuk és elsimítjuk. A tetejére tehetünk bármilyen savanykás gyümölcsöt: én most gránátalma magokkal díszítettem, de pl. áfonyával vagy málnával is finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése