2018. február 1., csütörtök

Aszalt szilvás csokitorta


Hozzávalók (egy 18 cm-es tortaformához):
a diós tésztához:
2 tojás
20 dkg darált dió
3 dkg aszalt szilva püré
1,5 ek kakaópor
2 ek cukor
fél tk sütőpor
az aszalt szilva réteghez: 
17 dkg aszalt szilva
fél kk fahéj 
a csokis réteghez:
9 dkg étcsokoládé
1 evőkanál cukor
1 dl habtejszín
1 tojás
 
+ a díszítéshez kakaópor
  • Az aszalt szilvát pár órára meleg vízbe áztatjuk, majd leöntjük az áztatóvizet. Hozzáadunk fél kávéskanál fahéjat és botmixerrel pürésítjük.
  • A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral krémesre keverjük, a fehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük. A darált diót, a kakaóport, a szilvapüréből 3 dkg-ot és a sütőport a sárgájához adjuk, összekavarjuk. A fehérjehabot óvatosan hozzáforgatjuk és egyneművé keverjük.
  • A tortaforma aljára sütőpapírt vágunk és a tésztát beleöntjük. 160 fokon megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  • Ha kihűlt, eltávolítjuk a sütőpapírt az aljáról, de visszahelyezzük a formába. A maradék szilvapüré felét rásimítjuk.
  • Elkészítjük a csokimousse-t: a csokoládét és a vajat gőz felett megolvasztjuk, közben a tejszínt a cukorral felverjük. A kettéválasztott tojások sárgáját a tejszínhez adjuk és simára kavarjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Az olvasztott csokit a tejszínes, tojásos krémhez keverjük, majd a fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Az egészet 1 órára a hűtőbe tesszük.
  • Hűtést követően a csokikrémet a szilvarétegre simítjuk és legalább 3-4 órát hűtjük. Ezt követően jön az utolsó réteg szilvapüré a torta tetejére.
  • Kakaóporral megszórjuk az egészet és hűtőbe tesszük tálalásig. Érdemes akár egy éjszakán át is pihentetni, hogy szépen tudjuk szeletelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése