Kinn még nagy pelyhekben havazott, amikor Barával egy felejthetetlen órát beszélgettünk arról, mit jelent számára a gasztronómia, az ételek szeretete. Soha senkit nem hallottam még úgy gondolkodni a sütésről, ahogyan ő mesélt róla. Számára ez nemcsak munka, hanem önkifejezés, alkotás, igazi művészet. Süle Barbara, a Bara süt megálmodója olyan egyedi stílusban dolgozik, ami miatt előbb-utóbb mindenki visszatér hozzá, hogy újra részese lehessen ennek a nem mindennapi csodának.
Hogyan
kezdtél el a sütéssel foglalkozni?
17 éves koromban készítettem először bármit is a
konyhában, amire vissza tudok emlékezni. Egy akkori barátnőmmel, aki nagyon
szeretett sütni, kipróbáltunk egy receptet, egy Nigella féle csokitortát. Ez
annyira rosszul sikerült, hogy másnap újra megsütöttem, hiszen magát a
folyamatot nagyon élveztem: ahogy különböző alapanyagokból összeáll a tészta,
amiből aztán valami finom dolog születik. Az első próbálkozás eredményét
viszont nem éreztem méltónak ehhez a folyamathoz, és onnantól kezdve, hogy újranekiláttam,
teljesen beleszerettem a konyha világába. Elkezdtem szenvedélyesen kutatni az alapanyagokat,
rengeteget foglalkoztam azzal, hogy ezeket kombinálom és megnézem, hogy mi
történik.
Gyerekkorodból
is vannak fontos gasztronómiai emlékeid?
Nem tudok visszaemlékezni igazán komoly gasztronómiai
élményekre vagy hatásokra. Mindig is szerettem enni, de valahogy azzal együtt, ahogy
önállósodtam, úgy kezdett el a gasztronómia egyre nagyobb teret nyerni az
életemben, ez a saját utam lett a legelejétől kezdve. Ahogy elkezdtem igazán
önálló döntéseket hozni, azzal függött össze az étellel való foglalkozás is, és
azonnal óriási részét kezdte el kitölteni az életemnek.
A
sütéssel együtt a főzést is megszeretted?
Úgy fogalmaznám meg, hogy ez az egész számomra az
étellel és az alapanyagokkal való foglalkozásról szól, ami nálam eddig a
sütikben nyilvánult meg látványosabb formában. Nem tudom igazán különválasztani
a sütést és a főzést, hiszen a sütés is az étellel való foglalkozás. A főzés
egy kicsit később kezdett élesedni, már rendszeresen főzök rendezvényekre,
táborokban vagy elvonulásokon. Számomra ez a legjobb kifejezőeszköz, sokkal
jobban megy, mint bármi más. Ezen keresztül tudok megnyilvánulni igazán,
kapcsolatot teremteni, megfogalmazni és átadni az embereknek azt, ami bennem
van.
Nem
is kezdtél el más területen dolgozni?
Az egyetemen magyar szakos diplomát szereztem,
szanszkrit minorral. A tanulás mellett már tizenévesen is mindig dolgoztam
valamit. Azonban az érettségi megszerzésével merült fel bennem igazán, hogy
merre tovább. Az irodalom akkoriban is nagyon fontos volt az életemben,
élveztem ezzel foglalkozni, így úgy döntöttem, hogy adok időt magamnak még
arra, hogy olvassak. Az indológiát a magyar szak mellé választottam, ezen belül
is a szanszkrit, az ősi indiai irodalmi és vallási nyelv lett a nagy szerelem.
Ahogy elkezdődött az egyetem, úgy kezdtem el apukám cégénél átvenni a
rendezvények catering részét. Nekem ez volt az a gyakorlat, ahol már élesben
kellett teljesítenem, ahol igazán próbálhattam magam. Napközben egyetemre
jártam, éjszaka a rendezvényekre készültem. Kőkemény munka volt százfős
rendezvényeket nulláról megcsinálni. A családom persze már az elején rengeteget
segített, és sok támogatást kaptam a barátaimtól is. Arra is volt példa, hogy
bulit szerveztünk azért, hogy valami el tudjon készülni, így átjött tíz barátom
és lelkesen csomagolták az általam elkészített ételeket.
Milyen
alapanyagokkal kezdtél el dolgozni? Említetted, hogy rögtön fontossá vált az,
hogy a legjobbakat megtaláld.
Legnagyobb hatással az indiai és a közel-keleti ízek
voltak rám, maga India és ez a világ mindig nagyon érdekelt. A kezdetekben
főként indiai boltokba, teázókba jártam és onnan szereztem alapanyagokat, azokkal
kísérleteztem. Az egyik módszerem az volt, hogy mindent megveszek, amit nem
ismerek. Teljesen ismeretlen nevű dolgokat próbáltam forrázni, őrölni, ezekkel
sütni. Érdekes, hogy mind a mai napig jellemző rám ez a kísérletezgetés,
élvezem ezt a fajta intuitív ételkészítést, vagy ha úgy tetszik, kísérleti
konyhát. A szabad alkotást szeretem a legjobban, bár tény, hogy ez adja az
egyik legnagyobb nehézséget is, hiszen így sokkal nehezebb lekövetni saját
magam.
Abszolút ez jellemző rám. Az első próbálkozásaim óta
eltelt több mint 10 év, és a kísérletezgetéseknek hála óriási tapasztalat lett
a kezemben, hiszen nap mint nap rengeteget foglalkoztam az ételekkel.
Természetesen sok-sok receptet olvastam, de azokban főként az ételkészítés
technológiája érdekelt.
Vannak
kedvenc alapanyagaid? Vagy amivel nagyon szeretnél még kísérletezni?
A teák. Mostanában kicsit kevesebb fókusz kerül rá,
de az első sütimet, egy panna cotta-t, amit csak úgy összeraktam saját
indíttatásból, például hibiszkusszal készítettem és imádom azóta is. A
legelejétől használom a teákat, mint fűszert. Ezekkel nagyon szeretnék még
kísérletezni. De imádom például a sót, vagy a különböző borsfajtákat, emellett
a gyógynövények és a természetes édesítőszerek is nagyon érdekelnek.
Jelenleg
mivel foglalkozol a gasztronómián belül?
Nagyon sok minden történt velem az elmúlt években.
Jelenleg a munkám legnagyobb részét a Gelarto Bistro-val való együttműködés
teszi ki, ahol termékfejlesztőként dolgozom, emellett pedig van egy saját
vállalkozásom. A bisztró esetében is olyan termékeket dolgozok ki, amikben
hiszek, amiket szeretek. A menü, a sós és édes ételek is az én koncepcióm alapján
készülnek, most pedig gőzerővel dolgozom a tavaszi étlapon.
Hogyan
inspirálódsz, hogyan kezdesz bele egy új munkába?
Ahogy változik az életem, úgy változik az is, amit
csinálok. Ha valami hatással van rám vagy olyan rendkívüli élmény ér, akkor az megjelenik
abban, amivel épp foglalkozom. Csak olyan dolgot tudok és szeretek csinálni,
ami mellett 100%-ig ott tudok lenni. Mindig vannak átmeneti időszakok, amíg
megértem, hogy mi történik bennem, de mire ez letisztul, az a hatás már elkezd
megjelenni a munkámban. Jelenleg pont ezt a letisztulási fázist élem meg,
vagyis ez az az időszak, amikor megfogalmazom azt, amiben hiszek, és ezután már
mindig olyan egyértelmű, hogy mi az, ami jó, ami működik. Persze az ötletekből
soha nincs hiány. Itt, a bisztróban tavasztól egy sokkal zöldebb irányba
megyünk majd, a már most is elérhető vega és vegán opciók bővülnek, illetve a
csomagolás és eszközhasználat terén is egy sokkal fenntarthatóbb irány felé
törekszünk folyamatosan.
A
megrendelőiddel hogyan alakul ki a végleges elképzelés?
Szeretek személyesen is találkozni a megrendelőimmel,
főleg, ha esküvői felkérést kapok. Fontos, hogy ismerjem azt az ízvilágot, amit
szeretnek, és azt, hogy mi az, ami nekik leginkább fontos. Egy tortánál, úgy
vélem, az a legjobb, ha a pár ízlése szerint készüljön el, azok az ízek
jelenjenek meg benne, amelyek az ő kedvenceik. Így biztos, hogy egy finom
tortát fognak enni ők is és a vendégeik is. A kapott ízekből találom ki azt,
hogy az elképzelésüket hogyan tudom legjobban megvalósítani az én világomban. Engem
azok a párok keresnek meg, akik számára nagyon fontos, hogy az esküvőjükön milyen
lesz a desszert, akik annak valamilyen szerepet szánnak.
Milyen
felkéréseket szeretsz a leginkább?
Olyan megrendeléseim nincsenek, amikor konkrétan
megmondják, hogy mi hogyan és milyen legyen. Ezt már elejétől fogva rám bízzák
a megrendelőim, nincs tehát egy konkrét portfolióm, nem készítek klasszikus
sütiket. Ha valaki például lúdlábat szeretne enni, akkor nem egy hagyományos
lúdláb tortát fogok készíteni, hanem annak az ízeiből készítek el egy
különleges tortát, a meggy és a csokoládé jegyében.
Mi
az stílus, ami téged megkülönböztet? Van valami plusz, ami miatt téged
választanak?
Nagyon sok visszajelzést kapok, amelyekből az derül
ki, hogy aki kóstolta a süteményeimet, mindig találkozott egy olyan ízzel, egy olyan
karakterrel, amit megjegyzett és hetek, hónapok múlva is visszaemlékezett rá.
Nagyon jó – és egyben furcsa – érzés másoktól azt hallani, hogy egy olyan
világa van a sütijeimnek, ami beszippantja őket, és ami miatt időről időre
visszatérnek hozzám, hogy megkóstolhassák a legújabb ötleteimet.
Hogyan definiálod önmagad a saját történetedben? Olyan ez az egész, amiről meséltél, mint egy művészeti alkotás.
Hogyan definiálod önmagad a saját történetedben? Olyan ez az egész, amiről meséltél, mint egy művészeti alkotás.
Igen, ez egyfajta kifejezőeszköz számomra. Nem rólam
szól, hanem én mondom. Nem gondolkoztam még azon, hogy én pontosan hol vagyok
ebben a történetben, sokkal inkább csak csinálom. Az ételkészítés nálam mindig
egy belső folyamat eredménye, nehéz ezt szavakba önteni, de így tudom elmondani
az érzéseimet. A tapasztalatom viszont az, hogy amit szeretnék kifejezni, az
átmegy, azt, ahogy tapasztalom a világot, ízekkel mondom el.
Milyen
terveid vannak a jövőre nézve?
A Gelarto-val való együttműködést imádom, nagyon
szeretem ezt a csapatot, ezt a helyet, velük bármit el tudok képzelni, és van is
sok-sok tervünk. Szökrön Nikivel, a Gelarto brand tulajdonosával jó köztünk az
összhang, nagyon hasonló a hozzáállásunk, jól tudunk együtt dolgozni. Az én
termékeim és az ő világa nagyon szépen illeszkedik, és remek dolgokat tudunk
belőle kihozni. Ez az első olyan helyzet számomra, amikor a munkám egy részét
másnak adom át, eddig mindig egyedül dolgoztam, és bár segítséget és támogatást
sokat kaptam, végül az én kezemen ment át minden. De közös az értékrendünk, és
ezért tudom elképzelni, hogy velük bármit szívesen csinálok. Szeretem ezt a
munkát, nagyon hálás vagyok, hogy ezt csinálhatom, és rengeteget tanulok belőle.
Ezek
szerint jelenleg ez a szerves része a mindennapjaidnak.
Olyan 80%-ban igen, most nagyrészt erre fókuszálok. Ez
is szépen kialakult, hiszek abban, hogy az élet adta lehetőségek mindig jó
időben jönnek, és pont olyan ritmusban, ahogy kell, ahogy tudom csinálni.
Megfigyeltem, hogyha belekezdek egy nagyobb projektbe, akkor automatikusan
kicsit kevesebben jelentkeznek magán megrendelésre. Hagyja az élet, hogy azzal
foglalkozzak, amit szeretek. Azt látom, hogyha az ember tényleg rááll arra,
amit igazán élvez, akkor minden adott lesz hozzá. Eggyé válik vele.
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés