2019. január 28., hétfő

Mákosguba torta



Hozzávalók (egy 20 cm-es formához):
a tésztához:
27 dkg fonott kalács
60 dkg tej
14 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 tojás sárgája 
10 dkg darált mák
egy csipet só
kb. 3-4 ek lekvár (pl. meggy, szilva, barack)
a vaníliakrémhez:
25 dkg tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
3 tojás sárgája
5 dkg cukor
2,5 dkg liszt
2,5 lap zselatin
15 dkg habtejszín
a díszítéshez:
12,5 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 csapott ek porcukor
egész mákszemek
 
 
  • A tésztához a tejet a cukorral, a sóval és a vaníliarúd magjaival forrásig melegítem, majd a felkevert tojássárgákhoz csurgatom nagyon lassan, folyamatosan keverve a tojást. A kalácsot apró darabokra szaggatom, egy tálba teszem és ráöntöm a tejes-tojásos keveréket, valamint a darált mákot. Alaposan összekeverem és egy órát állni hagyom.
  • A vaníliakrémhez a tojássárgákat a liszttel elkeverem, hozzáadom a vaníliát, a cukrot és a tejet, majd csomómentesre kikeverem (ha maradnának benne csomók, egy sűrű szitán szűrjük át). Felteszem a tűzre és alacsony lángon, állandó kavarás mellett sűrű krémet főzök belőle. A hideg vízbe áztatott zselatin lapokat kicsavarom és a krémbe keverem. Folpack-kal letakarom, és így hagyom kihűlni. Később felverem a tejszínt, majd a kihűlt krémbe forgatom.
  • A guba-aljat egy sütőpapírral bélelt, kapcsos formába simítom, kicsit lenyomkodom és készre sütöm, 160-170 fokon. Ha kihűlt, kiveszem a formából és megkenem a lekvárral. Mielőtt rákenem a krémet, a formát ismét visszateszem rá, hogy a krém ne folyjon le róla. Egyenletesen rásimítom a krémet, és hűtőbe teszem egy éjszakára.
  • Másnap a mascarponét az átszitált porcukorral elkeverem, és a tejszínnel felverem. Habzsákból kis csillagokat nyomok a torta tetejére, majd egész mákszemekkel díszítem.
Alaprecept innen.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése