Hozzávalók (26 cm-es formához):
tészta:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
csipet só
citromkrém:
2,5 dl frissen facsart citromlé
4 egész tojás
4 tojás sárgája
15 dkg cukor
17 dkg vaj
- A lisztet a hideg vajjal elmorzsolom, majd a porcukorral, a sóval és a tojással gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok. Becsomagolva 1 órára a hűtőbe teszem.
- A citromokat kifacsarom és átszűröm. A tojásokat és a sárgákat elkeverem a cukorral, hozzáöntöm a citromlevet és felteszem a tűzre. Alacsony lángon folyamatosan keverem, közben hozzáadom a felkockázott vajat is. Puding állagú krémet főzök belőle. Folpack-kal lefedve (simítsuk rá teljesen a krémre!) a főzőedényben kihűtöm.
- A tésztát piteformába simítom, megszurkálom egy villával, és készre sütöm (vakon sütéssel - egy sütőpapírral beborítom a tésztát, ráöntök kb. 1,5 bögrényi babot/sárgaborsót/lencsét, hogy sütés közben ne púposodjon fel a tészta). Készre sütöm, majd kihűtöm.
- A kihűlt tésztára öntöm a szobahőmérsékletű citromkrémet. A tetejét díszíthetjük habcsókokkal vagy mascarponéval felvert tejszínnel is.
Alapötlet: https://izboltiz.cafeblog.hu/2018/01/18/meyer-citromkremes-pite/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése