2019. április 15., hétfő

Epres képviselőfánk




Hozzávalók (10-11 mini fánkhoz):

a tésztához:
60 ml víz
60 g liszt
60 g vaj
1 csipet só (inkább nagyobb csipet)
fél kk vaníliás cukor
2 egész tojás

az epres krémhez:
5-6 nagyobb szemű eper
1 ek cukor
1 lapzselatin
80 ml hideg állati tejszín 
80 ml hideg növényi tejszín
fél kk zselatinpor (zselatinfix)
+3-4 szem eper a díszítéshez

a tejszínhab tetőhöz:
80 ml hideg állati tejszín 
80 ml hideg növényi tejszín
fél kk zselatinpor (zselatinfix) 
2 tk porcukor



  • A vizet, a vajat, a sót és a vaníliás cukrot egy lábasban felmelegítem, közben egy külön edényben felütöm a tojásokat is. Amikor a vaj felolvadt a vízben, két adagban hozzáadom a lisztet, úgy, hogy először csak egy habverővel keverem, majd fakanálra váltok. 4-5 percig, folyamatos keverés mellett resztelem (hevítem) a tésztát, amíg el nem válik az edény falától.
  • Robotgépbe teszem át a tésztát, és a tojásokat egyesével elkeverem benne (krémkeverővel).
  • Amikor egynemű lett, áttöltöm az egészet csillagcsöves habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi halmokat nyomok, közte elegendő helyet hagyva. A tetejükre kevés vizet szórok a kezemmel.
  • Légkeveréses sütőben először 10 percig 230 fokon sütjük a fánkocskákat, majd még kb. 20 percig 160 fokon. Közben az ajtót nem szabad nyitogatni. Ha gázsütőben sütjük, érdemes alulra egy lábasban vizet tenni, hogy gőzös legyen a sütőtér, itt az utolsó 20 percben 120-130 fok is elég és közben egyszer fordítsuk meg a tepsit.
  • Ha megsültek a fánkok, kihűtjük őket, és a felső harmadukat recés késsel levágjuk.
  • Az eperpüréhez az 5-6 szem epret feldarabolom, cukorral ízesítem és felteszem főni. Amikor már lekvárszerű, beleteszem a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinlapot, elkeverem, majd az egészet botmixerrel átdolgozom. Egy szitán átszűröm, hogy a magok ne kerüljenek majd bele a krémbe.
  • A kétféle tejszínt egyben felverem (80-80 ml), közben hozzáadok fél kávéskanál zselatinport (amit nem kell vízben feloldani). Ha kemény a hab, óvatosan hozzáforgatom az eperpürét. Fél órára hűtőbe teszem.
  • A maradék tejszínt (80-80 ml) is felverem, közben ehhez is kerül zselatinport, illetve porcukor. Ez is mehet a hűtőbe egy fél órára.
  • Egyben is felverhető a teljes tejszínmennyiség. Természetesen ez esetben az epreshez a végén a fele mennyiséget kiveszem és azt keverem el az eperpürével.
  • A kettévágott fánkokat egy tálcára rendezem. Az epres krémmel kezdem a töltést, csillagcsöves habzsákból nyomok a fánkokra. Pár kocka megmosott, felvágott, de áttörölgetett eperrel díszítem mindegyiket. Egy másik zsákból a tejszínhabot is rányomom, majd jöhet a fánkok teteje, amelyeket előzetesen megszórok porcukorral.
  • Érdemes még pár óráig hűtőben pihentetni.
A tészta receptjéért köszönet Levendulalánynak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése