2011. március 10., csütörtök

Aranygaluska és az elmaradhatatlan vaníliasodó

Most volt az első alkalom, hogy aranygaluskát készítettem. Eddig mindig lebeszéltem magam róla, mert bár nagyon szeretem, azt gondoltam, hogy bonyolult elkészíteni. Persze semmivel sem nehezezebb bármilyen más kelt tésztánál, így elhatároztam, hogy belevágok. Ma ebédre egy régi baráti párunkat invitáltuk, ez lett hát a desszert.


Hozzávalók
A tésztához:
25 dkg búzaliszt
25 dkg rozsliszt
2 tojás sárgája
2,5 dl langyos tej
1 csipet só
3 evőkanál cukor
5 dkg olvasztott vaj
1 csomag szárított élesztő
A diós "bundához"
15 dkg dió
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
kevés olvasztott margarin
A sodóhoz:
1 vaníliás pudingpor
fél liter tej
kevés cukor

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd 1 óráig meleg helyre teszem, hogy szépen megkeljen. A diót megdarálom, a cukrokat hozzáadom. A pihentetés leteltével a tésztát még egyszer átgyúrom, majd kb. 1,2-2 cm-es vastagságúra nyújtom.
Egy kis edényben megolvasztok egy kevés margarint, egy hőálló tálat előkészítek (kivajazom). A tésztából egy kanál segítségével, melyet mindegy egyes galuskánál az olvasztott margarinba mártok, darabokat vágok, azokat pedig a cukros dióban alaposan megforgatom. A darabkákat egymás mellé sorakoztatom, majd ha egy sor megtelt, kevés dióval még meghintem, és jöhet rá a következő réteg. Addig folytatom, ameddig a tésztából van.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütöm 30-35 percig, majd miután elzártam, egy kis ideig a melegben pihentetem.

A vaníliasodót eredetileg a klasszikus tojás-tej-liszt-vaníliás cukor összetevőkből szerettem volna elkészíteni, de mivel mással is foglalkoztam a vendégvárás miatt, időhiányában a vaníliás pudingpor mellett döntöttem.

A prototípus "tesztelői" és én magam is nagyon meg voltunk elégedve a végeredménnyel, azt hiszem, ezek után is ragaszkodom ehhez a recepthez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése