A hókifli igazából a gyerekkorom egyik kedvenc aprósüteménye - az egyik
nagymamám főleg ünnepekkor készítette el, hol dióval, hol
szilvalekvárral töltve, de sokszor lakodalmakon is ez volt az egyik alap
sütemény a sok-sok házi finomság között. A napokban jutott újra
eszembe, hogy mennyire szerettem és milyen rég nem ettem már ilyet, így
hát nekiláttam. Mivel mostanában a mandula az egyik nagy kedvencem, ezt
daráltam a tésztájába. Omlós, porcukros, vaníliás. Finom. Nosztalgiás.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg darált mandula
1 kis pohár tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
25 dkg olvasztott margarin
egy fél csomag sütőpor
A
tésztát a fenti hozzávalókból összeállítjuk, és formázhatóvá gyúrjuk.
Ha ragad, egy kevés lisztet még adhatunk hozzá. Érdemes a sütés előtt
hosszabb ideig a hűtőben pihentetni, így ezt most előző nap gyúrtam
össze.
Az elkészült tésztát vékonyra,
kb. fél cm-esre nyújtom és egy pohárral köröket szaggatok ki belőle. A
tészta alatt mindig legyen lisztes a deszka, különben hamar odaragad. A
köröket felcsavarom és a két végét kissé behajtom, hogy kifli formájúak
legyenek. Megtölthetjük ízlés szerint dióval, mákkal, lekvárral is, én
most a sima, alap változatra vágytam.
Sütőben
180-200 fokon kb. 25 percig sütöm. Ebből a mennyiségből 45-50 darab
lesz. Amint kiveszem, rögtön meghempergetem őket porcukorban, hiszen
ettől hókifli a neve.
Olyan igazi régi hangulatú, egyszerű süti, amely napokig eltartható. Már ha napokig marad belőle egyáltalán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése