2011. március 10., csütörtök

Omlós mandulás hókiflik

A hókifli igazából a gyerekkorom egyik kedvenc aprósüteménye - az egyik nagymamám főleg ünnepekkor készítette el, hol dióval, hol szilvalekvárral töltve, de sokszor lakodalmakon is ez volt az egyik alap sütemény a sok-sok házi finomság között. A napokban jutott újra eszembe, hogy mennyire szerettem és milyen rég nem ettem már ilyet, így hát nekiláttam. Mivel mostanában a mandula az egyik nagy kedvencem, ezt daráltam a tésztájába. Omlós, porcukros, vaníliás. Finom. Nosztalgiás.


Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg darált mandula
1 kis pohár tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
25 dkg olvasztott margarin
egy fél csomag sütőpor

A tésztát a fenti hozzávalókból összeállítjuk, és formázhatóvá gyúrjuk. Ha ragad, egy kevés lisztet még adhatunk hozzá. Érdemes a sütés előtt hosszabb ideig a hűtőben pihentetni, így ezt most előző nap gyúrtam össze.
Az elkészült tésztát vékonyra, kb. fél cm-esre nyújtom és egy pohárral köröket szaggatok ki belőle. A tészta alatt mindig legyen lisztes a deszka, különben hamar odaragad. A köröket felcsavarom és a két végét kissé behajtom, hogy kifli formájúak legyenek. Megtölthetjük ízlés szerint dióval, mákkal, lekvárral is, én most a sima, alap változatra vágytam.

Sütőben 180-200 fokon kb. 25 percig sütöm. Ebből a mennyiségből 45-50 darab lesz. Amint kiveszem, rögtön meghempergetem őket porcukorban, hiszen ettől hókifli a neve.
Olyan igazi régi hangulatú, egyszerű süti, amely napokig eltartható. Már ha napokig marad belőle egyáltalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése