Igazi házi recept. Az anyukámé, bizony. Puha tészta, friss túró, házi
szilvalekvár. Mindezekből olyan batyuk készülnek, hogy lehetetlen nekik
ellenállni, amikor kivesszük őket a sütőből. Családi recept, aminek csak
otthon ilyen az íze.
Hozzávalók (egy nagy tállal lesz belőle):
a tésztához:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
1,5 dl tej
kevés cukor
4 tojás sárgája
2 dl olaj
5 dl tej
1 tejföl
4-5 evőkanál cukor
kevés só
a töltelékhez:
250 gr túró
1 tojás
kevés fahéj, vaníliás cukor, citromlé
szilvalekvár
1 tojás a kenéshez
A
lisztet a sóval és a cukorral elkeverem, majd a felfuttatott élesztőt
hozzáöntöm. A 4 tojás sárgáját is beleütve elkezdem gyúrni a tésztát,
amihez folyamatosan adagolom a tejet, az olajat és a tejfölt. A lényeg,
hogy könnyű állagú tésztát kapjunk, az sem baj, ha ragadósnak érezzük,
sőt.
Meleg helyen letakarva 45-50 percig kelesztjük.
A
túrót 1 tojással, kevés fahéjjal, vaníliás cukorral és citromlével
áttörjük. A lekvárhoz, ha nem elég édes, tehetünk egy kevés cukrot.
Ha
a tészta megkelt, még egyszer finoman átdolgozzuk és fél centisre
nyújtjuk (ajánlatos a tészta mennyiségét elfelezni, így könnyebben
férünk a nyújtódeszkán). Tetszőleges nagyságú négyzeteket vágunk belőle
és mindegyik közepébe teszünk vagy a túrós vagy a lekváros töltelékből,
és a 4 sarkát behajtva batyukat formázunk, a 4 csücskét kissé
összecsavarva.
Sütőpapírral kibélelt
tepsibe sorakoztatjuk őket, majd a tetejüket megkenjünk a felvert
tojással. Adagonként kb. 25 percig sülnek, vigyázzunk, hogy az alja ne
égjen meg, de biztosan süljön át a tészta rendesen.
Kiváló reggelire, uzsonnára, de aki diétázik, az szigorúan kerülje el,
mert bűnbe lehet esni nagyon hamar - egy biztos nem elég belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése