2011. március 10., csütörtök

Túrós és szilvalekváros batyuk

Igazi házi recept. Az anyukámé, bizony. Puha tészta, friss túró, házi szilvalekvár. Mindezekből olyan batyuk készülnek, hogy lehetetlen nekik ellenállni, amikor kivesszük őket a sütőből. Családi recept, aminek csak otthon ilyen az íze.

Hozzávalók (egy nagy tállal lesz belőle):
a tésztához:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
1,5 dl tej
kevés cukor
4 tojás sárgája
2 dl olaj
5 dl tej
1 tejföl
4-5 evőkanál cukor
kevés só
a töltelékhez:
250 gr túró
1 tojás
kevés fahéj, vaníliás cukor, citromlé
szilvalekvár
1 tojás a kenéshez
A lisztet a sóval és a cukorral elkeverem, majd a felfuttatott élesztőt hozzáöntöm. A 4 tojás sárgáját is beleütve elkezdem gyúrni a tésztát, amihez folyamatosan adagolom a tejet, az olajat és a tejfölt. A lényeg, hogy könnyű állagú tésztát kapjunk, az sem baj, ha ragadósnak érezzük, sőt.
Meleg helyen letakarva 45-50 percig kelesztjük.
A túrót 1 tojással, kevés fahéjjal, vaníliás cukorral és citromlével áttörjük. A lekvárhoz, ha nem elég édes, tehetünk egy kevés cukrot.
Ha a tészta megkelt, még egyszer finoman átdolgozzuk és fél centisre nyújtjuk (ajánlatos a tészta mennyiségét elfelezni, így könnyebben férünk a nyújtódeszkán). Tetszőleges nagyságú négyzeteket vágunk belőle és mindegyik közepébe teszünk vagy a túrós vagy a lekváros töltelékből, és a 4 sarkát behajtva batyukat formázunk, a 4 csücskét kissé összecsavarva.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd a tetejüket megkenjünk a felvert tojással. Adagonként kb. 25 percig sülnek, vigyázzunk, hogy az alja ne égjen meg, de biztosan süljön át a tészta rendesen.
Kiváló reggelire, uzsonnára, de aki diétázik, az szigorúan kerülje el, mert bűnbe lehet esni nagyon hamar - egy biztos nem elég belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése