2011. március 9., szerda

Hagymás baguette

Az alatt az egy félév alatt, amit Dániában töltöttünk, nagyon sok baguette-et ettünk. Annyit, hogy a  vége felé már untuk is. A minap jutott eszembe, hogy itthon is kaphatóak a sütőben pár perc alatt készre süthető baguette-k, mégis ízben valami tartalmasabbra  vágytam. Megsültek hát az első saját készítésű darabok, hagymás ízesítéssel.

A hozzávalók:
35 dkg kenyérliszt
1 csomag instant élesztő
2 dl langyos víz
2 tk. só
1 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 tojás sárgája

A tészta hozzávalóit lazán összedolgozom, majd egy fél óráig pihentetem. Közben a hagymát kevés olajon barnára pirítom. Ha letelt a 30 perc, a tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrom, hogy szép sima legyen, majd az olajtól lecsöpögtetett hagymát is hozzádolgozom. Nem szabad megijedni, ha az elején ragadóssá válik a tészta, kevés lisztet adjunk még hozzá, és újra jól formázható lesz.
4 részre vágom a tésztát, és mindegyik részt henger formájúvá sodrom, a tetejüket pedig átlósan bevagdosom. Egy tojás sárgájával megkenem őket, és kivajazott-lisztezett tepsibe téve mehetnek is a sütőbe.

30-35 percig érdemes sütni, hogy szépen átsüljenek belül is, 180 fok bőven megteszi.
Isteni lett az íze, hozzá teavajat, sajtot és sonkát kínáltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése