Az alatt az egy félév alatt, amit Dániában töltöttünk, nagyon sok
baguette-et ettünk. Annyit, hogy a vége felé már untuk is. A minap
jutott eszembe, hogy itthon is kaphatóak a sütőben pár perc alatt készre
süthető baguette-k, mégis ízben valami tartalmasabbra vágytam.
Megsültek hát az első saját készítésű darabok, hagymás ízesítéssel.
A hozzávalók:
35 dkg kenyérliszt
1 csomag instant élesztő
2 dl langyos víz
2 tk. só
1 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 tojás sárgája
A
tészta hozzávalóit lazán összedolgozom, majd egy fél óráig pihentetem.
Közben a hagymát kevés olajon barnára pirítom. Ha letelt a 30 perc, a
tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrom, hogy szép sima legyen, majd az
olajtól lecsöpögtetett hagymát is hozzádolgozom. Nem szabad megijedni,
ha az elején ragadóssá válik a tészta, kevés lisztet adjunk még hozzá,
és újra jól formázható lesz.
4 részre
vágom a tésztát, és mindegyik részt henger formájúvá sodrom, a
tetejüket pedig átlósan bevagdosom. Egy tojás sárgájával megkenem őket,
és kivajazott-lisztezett tepsibe téve mehetnek is a sütőbe.
30-35 percig érdemes sütni, hogy szépen átsüljenek belül is, 180 fok bőven megteszi.
Isteni lett az íze, hozzá teavajat, sajtot és sonkát kínáltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése