2011. március 9., szerda

Mandulás-étcsokis zabpelyhes keksz

Azt hiszem, lassan nyithatnék egy sütödét, vagy egy kis pékséget, elnézve az utóbbi napok bejegyzéseit: kiflik, baguette-k, kalácsok. A mostani mandulás zabpelyhes keksz gondolata már rég érlelődik a fejemben, eljött hát az ideje, hogy ki is próbáljam. Ma ebéd után ez volt a desszert, szülinapra is vittünk belőle és pár még a reggelihez is marad. Ropogós, porhanyós és nagyon egyszerű. Gyerekeknek igazi csemege!

Hozzávalók:
8 dkg rétesliszt
4 dkg finomliszt
8 dkg zabpehely
10 dkg olvasztott vaj
3 dkg cukor
1 tojás
1/4 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
10 dkg mandula
ízlés szerint tört étcsokoládé

 A liszteket elkeverem a cukorral, sütőporral és szódabikarbónával, majd a darált mandulát  és a zabpelyhet is hozzáadom (a zabpelyhet is átdaráltam). A vajat megolvasztom, és a tojásokkal együtt a lisztes keverékhez öntöm. A csokit durvára töröm és ez is jöhet a tésztába. Ha nem eléggé formázható, egy pici tejet is öntök hozzá.
Kis golyókat formázok a tésztából, a két tenyerem között szétlapítom őket és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Hagyjunk helyet a kekszek között, ugyanis kicsit meg fognak nőni.
 180-200 fokon kb. 25 percig sütöm az adagokat, ebből a mennyiségből 35-40 darab lesz, attól függően, hogy milyen nagyokat szeretnénk sütni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése