Azt hiszem, lassan nyithatnék egy sütödét, vagy egy kis pékséget,
elnézve az utóbbi napok bejegyzéseit: kiflik, baguette-k, kalácsok. A
mostani mandulás zabpelyhes keksz gondolata már rég érlelődik a
fejemben, eljött hát az ideje, hogy ki is próbáljam. Ma ebéd után ez
volt a desszert, szülinapra is vittünk belőle és pár még a reggelihez is
marad. Ropogós, porhanyós és nagyon egyszerű. Gyerekeknek igazi
csemege!
Hozzávalók:
8 dkg rétesliszt
4 dkg finomliszt
8 dkg zabpehely
10 dkg olvasztott vaj
3 dkg cukor
1 tojás
1/4 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
10 dkg mandula
ízlés szerint tört étcsokoládé
A
liszteket elkeverem a cukorral, sütőporral és szódabikarbónával, majd a
darált mandulát és a zabpelyhet is hozzáadom (a zabpelyhet is
átdaráltam). A vajat megolvasztom, és a tojásokkal együtt a lisztes
keverékhez öntöm. A csokit durvára töröm és ez is jöhet a tésztába. Ha
nem eléggé formázható, egy pici tejet is öntök hozzá.
Kis
golyókat formázok a tésztából, a két tenyerem között szétlapítom őket
és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Hagyjunk helyet a kekszek között,
ugyanis kicsit meg fognak nőni.
180-200 fokon kb. 25 percig sütöm az adagokat, ebből a mennyiségből
35-40 darab lesz, attól függően, hogy milyen nagyokat szeretnénk sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése