Akárki akármit mond, nekem a túrógombóc lekvárral az igazi. Sajnos a
tejfölös változat nem igazán ragadta meg a fantáziámat, így nem is
erőltetem. Pirított morzsával, porcukorral és sok-sok lekvárral,
akármikor.
Hozzávalók (10 nagyobb gombóchoz):
25 dkg túró
2 ek. tejföl
1,5 dl búzadara
2 tojás
1 tk. cukor
1 csipet só
zsemlemorzsa, olaj
lekvár
A
túrót villával áttöröm, a tojásokat hozzáütöm, a tejfölt és a búzadarát
belekeverem, majd sóval és cukorral ízesítem. Kb. fél órát hűtőben
pihentetem.
Közben a zsemlemorzsát
kevés olajjal elkeverve aranybarnára pirítom. A túrós masszából tetszés
szerinti nagyságú gombócokat formázok, majd forró, de nem lobogó vízben
5-6 percig főzöm őket. Néha egy villával megforgathatjuk a gombócokat,
nehogy a fazék aljára ragadjanak. Ha feljönnek a víz felszínére, még 1-2
perc és készen is vannak. Átteszem őket a megpirított morzsára és
alaposan összeforgatom, hogy mindenhová jusson.
Tálalásnál egy kevés morzsát még teszek a
tányérra, a gombócokat pedig megszórom porcukorral, melléjük lekvárt
kanalazok (sárgabarack lekvárral a legfinomabb).
A tejfölös verzió híveinek nyugodt szívvel ajánlom kipróbálásra, aztán ki-ki eldönti, melyik is ízlik a legjobban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése