2011. március 11., péntek

Habkönnyű madártej

Ki ne szeretné a madártejet? Könnyű, édes, vaníliás, olyan igazán jól eltalált desszert. Ahogy a franciák mondják - l'île flottante vagy les œufs à la neige - az nagyon kifejező tud lenni: lebegő szigetek, illetve tojások a hóban, mindkettő egy pillekönnyű édességre utal.

A hétvégén "kölcsönadtuk" a konyhánkat két jóbarátunknak, így főztek is egy finom ebédet nálunk. A desszert, nagy örömömre, madártej volt. Már az idejét sem tudom, mikor ettem utoljára, mindenesetre a tél végén a legjobb kedvcsinálóként jött.
Íme egy klasszikus recept:
1 liter tejet felfőzünk, ám még langyos állapotában félreteszünk belőle 2 dl-t. 6 tojás sárgáját 3-4 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral elkeverünk, majd azt a félretett tejhez öntjük.

 A 6 tojás fehérjét habbá verjük, és abból a forró tejbe galuskákat szaggatunk egy kanál segítségével. 1-2 perc után kiszedjük őket és félretesszük. A langyos tojásos tejet most a forró tejhez öntjük, és folyamatos keverés mellett, de lassú tűzön, sűrű krémmé főzzük.
Tálaláskor a habgaluskákkal díszítjük a vaníliás krémet, melyet aztán lehűtve kínálunk.
Szerintem magáért beszél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése