Ki ne szeretné a madártejet? Könnyű, édes, vaníliás, olyan igazán jól eltalált desszert. Ahogy a franciák mondják - l'île flottante vagy les œufs à la neige - az nagyon kifejező tud lenni: lebegő szigetek, illetve tojások a hóban, mindkettő egy pillekönnyű édességre utal.
A hétvégén "kölcsönadtuk" a konyhánkat két jóbarátunknak, így főztek
is egy finom ebédet nálunk. A desszert, nagy örömömre, madártej volt.
Már az idejét sem tudom, mikor ettem utoljára, mindenesetre a tél végén a
legjobb kedvcsinálóként jött.
Íme egy klasszikus recept:
1
liter tejet felfőzünk, ám még langyos állapotában félreteszünk belőle 2
dl-t. 6 tojás sárgáját 3-4 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás
cukorral elkeverünk, majd azt a félretett tejhez öntjük.
A 6 tojás
fehérjét habbá verjük, és abból a forró tejbe galuskákat szaggatunk egy
kanál segítségével. 1-2 perc után kiszedjük őket és félretesszük. A
langyos tojásos tejet most a forró tejhez öntjük, és folyamatos keverés
mellett, de lassú tűzön, sűrű krémmé főzzük.
Tálaláskor a habgaluskákkal díszítjük a vaníliás krémet, melyet aztán lehűtve kínálunk.
Szerintem magáért beszél.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése