A
piskótakészítés a világ legegyszerűbb dolga – igen ám, ha nem rontjuk
el. Ez a recept nekem bevált, melegen ajánlom mindenkinek. Mivel
sütikészítési vágyam ismét legyőzött, szétnéztem, hogy mit találok
itthon, amiből gyorsan valami nagyon finomat tudok készíteni. A tojások
és a liszt adottak, figyelt ám a hűtőben egy kevés sütőtök és
gesztenyepüré. Amilyen hirtelen jött az ötlet, annyira megtetszett ez a
finomság.
A hozzávalók:
5 tojás
5 kanál liszt (fele-fele arányban finom- és rétesliszt)
1 csomag sütőpor
5 kanál cukor
Csipet só
1 csomag vaníliás cukor
10-15 dkg sütőtök püré
15 dkg gesztenyepüré
Kevés fahéj
A
tojásokat kettéválasztom, majd a sárgájából és a kristály- és vaníliás
cukorból krémet készítek. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem. A
krémhez hozzáadom a lisztet és a sütőport, majd óvatosan simára
keverem. Hozzáadom a tojáshabot is és finoman beleforgatom a már meglévő
tésztába.
A
sütőtököt kikaparom (előtte már megsütöttem) és villával még pépesebbé
töröm. Kevés fahéjat szórok rá. A gesztenyepürét lereszelem és a
tökpüréhez keverem. Apránként az így kapott masszát a piskótatésztához
adom és óvatosan simára kavarom.
Előmelegítem
a sütőt, és egy kapcsos tortaformába vagy sütőpapírt teszek vagy azt a
jól ismert margarin-liszt kombinációval kikenem. Beleöntöm a tésztát és
egyenletesre simítom a tetejét. 20-25 percig 180-200 fokon sütöm, majd
még 10 percig 100 fokon. Ha elkészült (tűpróbával ellenőrzöm), picit
hagyom még bent a sütőben. Miután kiveszem, a tortaformát szétkapcsolom
és ha már nagyjából kihűlt a tészta, fel is szeletelem. Porcukorral
megszórva kínálom.
Mindenkinek
nagyon ajánlom ezt a receptet, aki gesztenye- és sütőtökrajongó, mert
ízletes, finom, illatos süti készíthető egy röpke órácska alatt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése