2011. március 6., vasárnap

Illatos gesztenyés-sütőtökös piskóta

A piskótakészítés a világ legegyszerűbb dolga – igen ám, ha nem rontjuk el. Ez a recept nekem bevált, melegen ajánlom mindenkinek. Mivel sütikészítési vágyam ismét legyőzött, szétnéztem, hogy mit találok itthon, amiből gyorsan valami nagyon finomat tudok készíteni. A tojások és a liszt adottak, figyelt ám a hűtőben egy kevés sütőtök és gesztenyepüré. Amilyen hirtelen jött az ötlet, annyira megtetszett ez a finomság.

A hozzávalók:
5 tojás
5 kanál liszt (fele-fele arányban finom- és rétesliszt)
1 csomag sütőpor
5 kanál cukor
Csipet só
1 csomag vaníliás cukor
10-15 dkg sütőtök püré
15 dkg gesztenyepüré
Kevés fahéj

A tojásokat kettéválasztom, majd a sárgájából és a kristály- és vaníliás cukorból krémet készítek. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem. A krémhez hozzáadom a lisztet és a sütőport, majd óvatosan simára keverem. Hozzáadom a tojáshabot is és finoman beleforgatom a már meglévő tésztába.
A sütőtököt kikaparom (előtte már megsütöttem) és villával még pépesebbé töröm. Kevés fahéjat szórok rá. A gesztenyepürét lereszelem és a tökpüréhez keverem. Apránként az így kapott masszát a piskótatésztához adom és óvatosan simára kavarom.
Előmelegítem a sütőt, és egy kapcsos tortaformába vagy sütőpapírt teszek vagy azt a jól ismert margarin-liszt kombinációval kikenem. Beleöntöm a tésztát és egyenletesre simítom a tetejét. 20-25 percig 180-200 fokon sütöm, majd még 10 percig 100 fokon. Ha elkészült (tűpróbával ellenőrzöm), picit hagyom még bent a sütőben. Miután kiveszem, a tortaformát szétkapcsolom és ha már nagyjából kihűlt a tészta, fel is szeletelem. Porcukorral megszórva kínálom.

 Mindenkinek nagyon ajánlom ezt a receptet, aki gesztenye- és sütőtökrajongó, mert ízletes, finom, illatos süti készíthető egy röpke órácska alatt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése