2011. április 30., szombat

Rebarbarás-almás pite és az első orgonacsokor

A mai napot két okból is vártam már: a héten kigondoltam, hogy rebarbarás sütit szeretnék sütni, amit nagy szerencsémre kaptam is a piacon. A másik az orgonacsokor volt: általában hétvégére veszek virágot, hogy minél többet tudjunk benne gyönyörködni, így reggel az első utam a piacra vezetett, ahol egy idős bácsitól gyönyörűszép csokrot vásároltam. Minden meg volt hát ahhoz, hogy finom illatok lengjék be a lakást.
A pite hozzávalói:
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
2 tojás
3 ek porcukor
3 ek hideg víz
egy csipet só
A töltelékhez:
4 alma
2 szál rebarbara
1 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
ízlés szerint fahéj

+ 1 tojás sárgája a kenéshez

  • A tésztát a felsorolt hozzávalókból elkészítem, majd 30 percig a hűtőben pihentetem.
  • A rebarbarát vékonyan meghámozom, felszeletelem, az almákat is meghámozom és felkockázom. Egy tányérban megszórom őket cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.
  • A sütőt 180 fokra előmelegítem.
  • A tésztát 2 felé osztom, az egyikből a tortaformától (26 cm átmérőjű) picit nagyobb, fél cm-es lapot nyújtok. Ezt a kivajazott, kilisztezett formába simítom, pici szélét is hagyva neki. 
  • Az almás-rebarbarás tölteléket a tésztára öntöm.
  • A tészta másik felét vékonyra nyújtom és különböző hosszúságú rácsokat vágok belőle, amelyeket a töltelékre helyezek, a sütőformához igazítva.
  • A rácsokat a felvert tojás sárgájával megkenem.
  • A pitét 40-45 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése