A hétvégén készítettem először piskótatekercset, és minden félelmem eloszlott vele kapcsolatban - már ami leginkább a törésmentes feltekerést illeti. Apukám kedvenc sütije most a klasszikus baracklekváros változatban készült el.
Hozzávalók:
5 tojás szétválasztva
5 evőkanál porcukor
5 evőkanál liszt
1 tk. sütőpor
egy kevés olaj
egy csipet só
baracklekvár a töltéshez
- A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket picit megsózom, a sárgájához pedig 5 evőkanál porcukrot szórok. A sárgáját krémesre, majd a fehérjéket kemény habbá verem. A sárgájához ezután hozzáadom a lisztet és a sütőport, és ezeket eldolgozom benne. Egy kevés olajat is teszek hozzá. A fehérje habot hozzáöntöm a sárgájához, és óvatos mozdulatokkal összeforgatom.
- A gáztepsit kibélelem sütőpapírral, a masszát pedig egyenletesen rásimítom.
- 180 fokra előmelegítem a sütőt, és a tésztát 160-170 fokon addig sütöm, amíg át nem sül az egész - ezt tűpróbával ellenőrzöm. 15-20 perc alatt át is sül.
- Még melegen egy tiszta konyharuhára borítom a piskótát, lehúzom róla a sütőpapírt, majd a ruha segítségével feltekerem. Ezt 3-4-szer megismétlem, és feltekerve hagyom kihűlni.
- Ha kihűlt, kitekerem és megkenem ízlés szerinti mennyiségű lekvárral. Tálalás előtt porcukorral meghintem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése