2013. február 3., vasárnap

Farsangi fánk


Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
fél dl tej
2 evőkanál cukor
egy csipet só
3 tojás sárgája
5 dkg olvasztott margarin
annyi langyos tej, amennyit a tészta felvesz (kb. 2 dl)



  • Fél dl tejben elkeverek 2 evőkanál cukrot, majd langyosra hevítem. Belemorzsolom az élesztőt és hagyom, hogy felfusson.
  • A liszthez hozzáadom a tojássárgákat, a margarint, a sót, az élesztős tejet és folyamatosan öntöm hozzá a 2 dl langyos tejet. Alaposan kidolgozom a tésztát, hogy lágy, levegős legyen, majd meleg helyen 45-60 percig, meleg helyen, letakarva kelesztem.
  • Amikor kétszeresére feljött a tészta, kifordítom a tálból egy belisztezett deszkára, és 2 cm vastagságúra nyújtom. Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatom a fánkokat, mindegyiknek a szélét kicsit kihúzom és a közepét enyhén benyomom.
  • Olajat melegítek (vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, közepes hőfokon legyen végig), és amikor már elég meleg, beleteszem a fánkokat, majd a serpenyőt lefedem. Kb. fél perc múlva leveszem a fedőt és a fánkokat megfordítom és ezt az oldalát is pirosra sütöm. Nagyon gyorsan sül a tészta, így vigyázzunk, mert könnyen megég, anélkül, hogy belül is alaposan átsülne.
  • Az olajat itassuk fel róla, majd lekvárral, esetleg porcukorral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése