Gyerekkoromban a decembertől februárig tartó időszakban 3-4 disznóvágáson mindig megfordultunk, ahol az ebéd elengedhetetlen része volt a toroskáposzta. A friss húsból és savanyú káposztából készült étel a délelőtti munka és a kinti hideg után mindenkinek jól esett.
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg lapocka
80-90 dkg savanyú káposzta
1 nagy fej vöröshagyma
pirospaprika
só, bors
ízlés szerint csípős paprika
- A húst felkockázzuk és vízben alaposan átmossuk. Egy kevés olajon feltesszük egy nagy lábasban főni. Először egy kicsit átpirítjuk, majd a nagy fej, apróra vágott hagymát rátesszük. Bár a hús enged ki magából vizet, öntsük fel még annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. Fedő alatt kezdjük el főzni.
- A káposztát 20-30 percre hideg vízbe áztatjuk, hogy ne legyen túl savanyú, majd 2-3-szor átmossuk. Egy fazékban 20-25 percig közepes lángon főzzük.
- Amikor a hús már szinte teljesen puha, megszórjuk pirospaprikával, sóval és borssal, majd a káposztát is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. Ha szükséges, utólag fűszerezzük. 3-4 karika szárított csípős paprikát is adhatunk hozzá. Főzés közben mindig legyen alatta víz, hogy oda ne égjen.
- Az egészet addig főzzük, amíg a hús és a káposzta is puha nem lesz és az ízek alaposan össze nem értek. Tejföllel, de anélkül is tálalhatjuk, a friss, fehér kenyér azonban kötelező!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése