2013. március 28., csütörtök

Diótorta


 Hozzávalók (12 szelethez):
A piskótához:
6 tojás
4 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
10 dkg finomra darált dió
fél tk sütőpor
egy csipet só
A krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
1 evőkanál cukor
2 dl habtejszín
10 dkg vaj
3 evőkanál porcukor
15 dkg finomra darált dió
1 citrom reszelt héja
A díszítéshez:
étcsoki
fél diószemek
durvára aprított dió


  • A 6 tojást különválasztjuk, a sárgáját a cukorral krémesre keverjük, a fehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk. A sárgájához hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a diót, és elkeverjük. A habot is hozzáadjuk és óvatos keverő mozdulatokkal összeforgatjuk. A tésztát két egyenlő mennyiségre osztva süssük meg: a tortaforma alját béleljük ki kör alakúra vágott sütőpapírral, a szélét vajazzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a tészta felét. Ha megsült, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt és néha megforgatva egy tiszta kendőn hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, óvatosan vágjuk ketté vízszintesen. A tészta másik felével járjunk el ugyanígy.
  • A pudingot készítsük el és többször megkeverve hagyjuk, hogy kihűljön. A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, majd dolgozzuk össze a pudinggal. 
  • A habtejszínt egy kevés habfixálóval verjük fel, és adjuk ezt is a pudinghoz. Végül a darált dió és a reszelt citromhéj következik, és alaposan elkeverés után kész a krém.
  • A négy vékony piskótalap közé kenjük a krémet, úgy hogy a tetejére és a szélekre is jusson. Ha megkentük, már csak a díszítés van hátra: az étcsokit (7-8 dkg) olvasszuk fel és vékonyan csurgassuk a torta tetejére (én egy nejlon zacskó egyik sarkára szúrtam vékony lyukat, abba adagoltam az olvadt csokit - vigyázzunk, meleg!). Késsel aprítsunk durvára egy kevés diót, és vonjuk be vele a torta szélét.
  • Végül fél szem diókkal jelöljük ki a tortaszeletek helyét.
  • Pár órán át pihenjen a hűtőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése