Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
A tésztához:
25 dkg margarin vagy vaj
3 evőkanál liszt
50 dkg liszt
1 tojás sárgája
egy csipet só
3 ek cukor
3 dkg élesztő
1 dl tej + 1ek cukor
2 dl langyos tej
A töltelékhez:
ízlés szerinti mennyiségű cukrozatlan kakaópor (kb. 6-7 ek)
3 ek cukor
4-5 dkg margarin
- A hideg margarint/vajat a 3 ek liszttel összedolgozom, majd 20-25 percre, becsomagolva a fagyasztóba teszem.
- Az élesztőt az 1 dl langyos tejben az 1 ek cukorral felfuttatom. A fél kg lisztet ezek után összedolgozom a tojás sárgájával, a sóval, a cukorral, az élesztős tejjel, és annyi langyos tejjel még, hogy egynemű tésztát kapjak. A tésztát alaposan kidolgozom.
- A fagyasztóból kivett margarinos/vajas lisztet a kinyújtott tészta közepére teszem, azt ráhajtom, és 20 percre a hűtőbe teszem. Amikor letelt a 20 perc, kiveszem, és ahogy össze lett hatja, kinyújtom. Most kezdődik a levelezés: az oldalakat szembe hajtom, majd újra kinyújtom a tésztát - ezt kb. 5-6-szor megismétlem. A tésztát a hajtogatás befejeztével 1,5 órára visszateszem a hűtőbe.
- 1,5 óra után a tésztát egy alaposan belisztezett deszkán kinyújtom (kb. 0,5 cm vastagságúra), téglalap alakúra formázom, majd a felolvasztott margarinnal megkenem. Ezután megszórom a kakaóporral és a cukorral, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerem. A hengert 1 cm vastagságú karikákra vágom, és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetem a csigákat. A kihullott kakaóport nyugodtan szórjuk a csigák tetejére.
- 160 fokon kezdem el sütni, majd kb. 10 perc után 180-190 fokra felveszem, és addig sütöm így, amíg szép sültek nem lesznek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése