Hozzávalók (egy 20x20 cm-es tepsihez):
30 dkg liszt
3 tojás
2 tk sütőpor
10 dkg vaj
1 kk fahéj
6 ek nádcukor
1 érett körte
1 nagyobb szelet sütőtök
1 marék dió
A krémhez:
25 dkg mascarpone
8 dkg vaj
2 ek porcukor
A tetejére (karamell):
2 dkg vaj
3 ek nádcukor
fél dl tejszín
- A lisztet elkeverem a sütőporral és a fahéjjal. A tojásokat felverem a cukorral, majd a körtét és a (már megsült) sütőtököt botmixerrel pürésítem. Mindent összekeverek egy nagyobb tálban, ha szükséges, még egy kis cukrot adok hozzá. A tésztát a sütőpapírral kibélelt formába öntöm, és durvára aprított diót szórok a tetejére.
- Az előmelegített sütőbe teszem a tésztát, majd kb. 25 percig sütöm (tűpróbával ellenőrzöm, átsült-e mindenhol) 180 fokon.
- A mascarponét alaposan elkeverem a puha vajjal és a porcukorral. Ha kész a süti, hagyom kihűlni és a tetejére simítom a krémet. Ekkor elkészítem a karamellt: a cukrot alacsony lángon karamellizálom egy lábasban, majd hozzáadom a vajat. Ha elolvadt, félrehúzom, és hozzáöntöm a tejszínt is. A karamell össze fog állni, de miután visszatesszük a tűzhelyre, ismét felolvad.
- A süti tetejét megszórom még egy kis dióval, majd a kész karamellt is rácsorgatom. Érdemes egy kis időre betenni a hűtőbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése