Hozzávalók (2 db kb. 35 cm-es rúdhoz):
60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
7 gr instant élesztő
1 ek só
0,5 dl olívaolaj
5 dl langyos víz
- Az élesztőt a langyos vízben felfuttatom, közben a liszthez keverem a sót. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntöm a liszthez, kézzel átkavarom (de nem gyúrom), majd 10-15 percet állni hagyom.
- Ezután átgyúrom a tésztát (lágy, ragacsos tésztát kapunk), egy másik tálba öntöm az olajat, úgy, hogy a tál oldala is olajos legyen (a maradék a tál alján összegyűlik). A tésztát átteszem az olajos tálba, és minden oldalát beleforgatom az olajba. Ebben a tálban, meleg helyen, letakarva 1 órát kelesztem.
- Ha megkelt, egy belisztezett deszkára borítom, ketté választom a tésztát, majd mindkét darabot épp hogy beleforgatom a lisztbe. A végeit kicsit kihúzom és ellentétes irányban 2-3x megtekerem. Egy sütőpapírral borított tepsibe teszem és még 30 percet pihentetem.
- A sütőt elmelegítem 170-180 fokra, és a pihentetés után 25-30 perc alatt készre sütöm a kenyereket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése