2015. február 8., vasárnap

Almás-krémsajtos pite habcsókkal

Hozzávalók (25 cm-es piteformához):
a tésztához:
13 dkg hideg vaj
2 tojás
25 dkg liszt
csipet só
2 ek cukor
a krémhez:
300 g mascarpone
1 dl tejszín
3 ek cukor
1 tojás
1 ek tejföl
1 ek liszt
az almaréteghez:
4 közepes alma
kevés víz
1 ek cukor
kevés fahéj
a habcsókhoz:
2 tojás fehérje
100 g porcukor
1 tk citromlé
a pite legtetejére: darált keksz


  • A lisztet elkeverem a sóval, cukorral, majd a hideg vajjal összemorzsolom. Hozzáadom a tojásokat (az egyikből egy nagyon keveset kiveszek), összegyúrom. A piteformát kivajazom és kilisztezem, belesimítom a tésztát, a felesleget levágom (picit azért lógjon túl a tészta a formán), és a félretett kevés tojással megkenem a szélét. Alufóliát teszek a tésztára, arra tarkababot szórok, és előmelegített sütőbe teszem úgy 10 percre (a bab azért kell rá, hogy a tészta alja ne púposodjon fel). Ha letelt a 10 perc, kiveszem a sütőből, a babot és az alufóliát eltávolítom.
  • Közben a mascarpone-t elkeverem a cukorral, a tojással, a tejföllel és a liszttel, keményre verem a tejszínt, és a sajtkrémhez adom. Alaposan összekeverem és a tésztára öntöm. Mehet vissza a sütőbe. Addig sütöm, amíg a formát megrázva a krém remeg, de még nem teljesen kemény (kb. 15-20 perc).
  • Az almát ezalatt meghámozom, felkockázom, kevés vízben felteszem főni. Cukorral és kevés egész fahéjjal ízesítem, majd kb. 5 percig hagyom a lángon. Ha kész, leszűröm, a fahéjat eltávolítom. 
  • Kiveszem a pitét, és az almát óvatosan a tetejére kanalazom. Ismét visszateszem a sütőbe és kb. 15 percig sütöm.
  • A tojásfehérjét keményre verem a porcukorral és a citrom levével, ezután habzsákba teszem. A sütit kiveszem, körben díszítem a habbal, tetszés szerint durvára darált keksszel megszórom és 20 percre még visszateszem sülni. 
  • Akkor jó, ha a habcsókok teteje enyhén megbarnult. Kihűlve, pár óra pihentetés után tálalom.


2 megjegyzés: