2012. január 8., vasárnap

Pácolt fűszeres camembert sajt

Csehországban pácolt hermelinként tálalják ezt a finom sörkorcsolyát. Itthon, hermelin sajt hiányában, megteszi a camembert is, mely ízre nagyon hasonlít cseh rokonához. Pikáns, fűszeres pácban érlelődik a sajt több napig, mely aztán friss bagettel, sörrel igazi csemege.



Hozzávalók:
1 kör alakú camembert
fél fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
durvára darált bors
egy csipet só
szárított erős paprika
ízlés szerint morzsolt kakukkfű, bazsalikom
olaj

A sajtot középen kettévágom, majd a zúzott fokhagymával és a borssal bedörzsölöm mindkettőnek a puha oldalát, és egymáshoz illesztem őket. A lilahagymát nagyon apróra vágom, és egy üveg aljára szórom. Ehhez jön a többi, morzsolt, apróra vágott fűszer, végül az olaj (inkább étolajat használjunk, annak nincs olyan jellegzetes íze, mint az olívaolajnak). A pácot alaposan összerázzuk az üvegben, majd ráhelyezzük a sajtot is (lepje el az olaj). Ha nem fér az üvegbe egészben, akkor félbe, vagy negyedekbe is vághatjuk. Körkörös mozdulattal itassuk át a sajtot a hagymás, fűszeres páclével, és jól lezárva tegyük a hűtőbe 4-5 napra.

2 megjegyzés: