Fotó:Sallai Kinga |
Sallai Kinga tortái
annyira szemet gyönyörködtetőek, hogy kíváncsian faggattam, mi a titka. Három
gyermek édesanyja, pszichológus végzettségű piacelemző – és csodákat süt a
konyhájában. Imádja az édességeket és kreativitását a tortadíszítésben éli ki. Kitől
tanulta mindezt? Mikor jut ideje a sütésre? Ehhez hasonló kulisszatitkokat
olvashattok a Sweet & Crazy Tortadesign és Desszert blog szerzőjével készített
interjúmban.
Mikor indult a blogod
és miért?
A blogom ezekben a hetekben lesz egy éves, nagyjából tavaly
ilyenkor indult. Sütni mindig is szerettem, tortákat készíteni pedig egy
félévvel az indulás előtt kezdtem el intenzívebben. A kezdetekben még csak a
saját közösségi oldalamon osztottam meg a tortáimról készült fotókat, aztán egyre
többen biztattak, hogy vágjak bele a blogírásba. Így született meg a Sweet
& Crazy.
A torták iránti
vonzódásod minek köszönhető?
Nagyon édesszájú vagyok, mindig rengeteg féle sütit
sütöttem, bár látványosabbakat csak a gyerekek szülinapjaira. Egyszer csak azt
vettem észre, hogy folyamatos tervezgetésben vagyok, és különböző torták
születnek meg a fejemben, így elkezdtem keresni azokat az alkalmakat, amelyekre
meg is lehet sütni ezeket. Szerencsére elég sok alkalmat lehet találni, ha az
ember nyitott szemmel jár.
A tortakészítést és
díszítést tehát magadtól tanultad?
Igen, bár ha lehetőségem van rá, részt veszek egy-egy témába
illő tanfolyamon, ami érdekel, de alapvetően magamtól.
Fotó:Sallai Kinga |
Melyik az a stílus,
ami leginkább közel áll hozzád? Illetve mi az, amit a legjobban szeretsz
csinálni?
A francia stílus, a mousse-ok világa áll hozzám legközelebb.
Egyébként rengeteg minden tetszik például a tortadíszítésben és dizájnban, de a
textúrák közül a mousse az, ami mindent visz. Folyamatosan kísérletezgetek, és
számtalan ötlet van a fejemben, amiket meg szeretnék valósítani, éppen ezért
elég sokszínű, amit csinálok. Nincs tehát egy kiforrott stílus, ami kimondottan
az én védjegyem lenne. A tortadíszítés a nagy szerelmem, és bár nem vagyok egy
nagyon türelmes, pepecselős alkat, ez valahogy mégis nagyon tetszik. Élvezem,
ahogyan egy tortát megtervezek és végül dekorálhatok.
Milyen ízekkel
szeretsz leginkább dolgozni?
Mivel elsősorban a családomnak és a barátaimnak sütök, nem
mindig adódik lehetőségem új ízkombinációk kipróbálására, hiszen többen
ragaszkodnak a kedvenc ízeikhez. A gyerekek közül a lányom például nagy csoki-
és Nutella rajongó, a fiam egy kicsit szélesebb repertoárban tud gondolkodni.
De ha azt akarom, hogy mindenkinek jó legyen, az nagyon kötött. Amit mindenki
szeret nálunk, az a mák. A fiamnak mostanában a kávé lett a kedvence, így
elkezdtem kávés édességeket is készíteni. A férjem favoritja a túró és a mák,
nekem pedig a csoki, sok-sok gyümölccsel.
Hogyan találsz ki egy
tortát? Szereted előre megtervezni minden részletét, vagy ez folyamat közben
alakul ki benned?
Általában spontán módon alakul ki a végleges forma, de egy
hozzávetőleges elképzelés vagy egy stílus mindig ott van a fejemben. Nem vagyok
kifejezetten az a típus, aki már az elején pontosan látja maga előtt, hogy hogyan
fog kinézni egy torta a végső formájában. Ezért ha menet közben látom, hogy
valami máshogy mutatna jól vagy bőven elég rá annyi dekoráció, amennyi már
rajta van, akkor az eredeti gondolatot el tudom engedni. Így a tortakészítés
közben sok minden formálódik. Az ízeken sokat szoktam fantáziálni, és amikor már
nagyon vágyom egy-egy ízkombinációra, akkor kezdem el csak megcsinálni. Így
általában mindig olyat sütök, amit abban a pillanatban nagyon szeretnék.
Fotó:Sallai Kinga |
Mit szeretsz a
legjobban a sütésben?
Leginkább a kreatív részét. Azt szeretem, hogy komplex, ki
kell találni a textúráját, az ízvilágot, egy ahhoz illő dizájnt, és azt, hogy
az adott illető személyiségéhez is passzoljon, akinek éppen készítem. A
kóstolás része is nagyon jó, és a stylinggal, a fotózással, az írással együtt
olyan sokrétű, hogy nem tudom elképzelni, hogy ezt valaha is megunnám, hiszen
minden torta más és más. Emellett nagyon sok mindenben szeretnék fejlődni is.
Sok irányban próbálgatom a szárnyaimat, sokféle technikát szeretnék kipróbálni.
A csokoládédíszek és a csokival való dekorálás áll hozzám a legközelebb, a
célom, hogy ezt tökéletesítsem.
Más cukrászoktól,
gasztroblogokból is inspirálódsz?
Abszolút. A képek engem nagyon inspirálnak, van úgy, hogy
egy fotó alapján jut eszembe egy ízvilág, és lehet, hogy nincs is köze a kép
hangulatához, de gondolatban azt képzelem el hozzá. Érdekes, hogy mielőtt a
blogot elkezdtem, sokkal több időt töltöttem ilyen jellegű nézelődéssel, ez az
időtöltés akkor is és most is egyfajta vizuális élményt ad.
Fotó:Sallai Kinga |
Hogyan jut időd a három
gyerkőc mellett a sütésre, gyakorlásra?
Ez egy folyamatos kötéltánc az idővel. Annak ellenére, hogy
nem vagyok egy mindent jó előre megtervező típus, de a sütésnek azt a részét,
hogy mikor mit fogok tenni, mindig legalább körvonalakban kitalálom, így tudom,
hogy például a délutáni alvás ideje alatt mit kell feltétlenül megcsinálnom
ahhoz, hogy az esti lefektetés utáni időszakra már csak az maradjon, amihez
mindenképpen fontos a koncentráció. Ez pedig általában a díszítés, amit nagyon
meg kell tervezni. Néha azért előfordul, hogy akkor is nekilátok, ha a gyerekek
ébren vannak, de ezt néha a torta bánja. A lelkes kis segítőim egy pillanat
alatt meg tudják változtatni a kitalált koncepciót, így van, hogy egy
telefonhívás alatt eltűnnek a fotózáshoz szánt áfonyaszemek, vagy a kész díszek
csábítják őket.
Általában mennyi időt
töltesz a sütéssel, tortázással?
Ha nem csak magunknak készítek egy tortát, akkor szeretem
előre tesztelni legalább a krémet, és ha szükséges, alakítok rajta. Ha egy
teljesen új ízkombinációval dolgozom, azt addig próbálgatom, amíg tökéletes nem
lesz. A díszítéssel rettenetesen sok időt el lehet tölteni, ez attól függ, hogy
milyen jellegű dekorációt találok ki. Egyszóval tortafüggő, hogy mennyi időt
töltök a konyhában, de sok-sok órát. A fotózásról és a blogírásról nem is
beszélve.
Fotó:Sallai Kinga |
Vannak olyan tortáid,
amelyekre nagyon büszke vagy?
Az elsők között van egy, amire szívesen emlékszem vissza.
Akkor kezdtem el saját ízekkel próbálkozni, és nagyon megmaradt bennem. Ez egy
Bailey’s mousse torta volt, amit egy baráti vacsorára vittem, és még teljesen
kezdő voltam a tortakészítésben. Szerintem nagyon szép lett és mindenkinek
nagyon ízlett, ezért is emlékezetes nekem. De általában mindegyiket szeretem,
főleg amikor új ízekkel dolgozhatok.
Milyen
visszajelzéseket kapsz a tortáid kapcsán?
Nagyon jókat és ez remek megerősítés, hiszen nagyon kedves
üzeneteket kapok ismerősöktől is, idegenektől is. Nagyszerű élmény volt, amikor
egy hosszú levelet kaptam egy követőmtől, melyben leírta, hogy ő eddig teljes
mértékben idegenkedett a sütéstől, de a blogom kapcsán megjött hozzá a kedve,
és azóta több mindent kipróbált. Jó érzés olvasni, hogy szeretik a blogom
stílusát, és azt, hogy olyan részletesek a leírások, hogy az alapján biztosan
el tudják készíteni a kiszemelt tortát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése