2016. január 19., kedd

Aszalt paradicsomos gyökérkenyér bazsalikomos fűszervajjal


Hozzávalók 4 kenyérhez:
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
7 g instant élesztő
5 dl langyos víz
½ dl olívaolaj
1 csapott evőkanál só
5 dkg aszalt paradicsom

a fűszervajhoz
5 dkg vaj
6-8 levél friss bazsalikom


  • Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk, miközben a lisztet egy nagy tálba öntjük. Hozzáadjuk a sót, majd az élesztőt is. Lazán összekeverjük a tésztát, és 10 percig pihentetjük. 
  • Az aszalt paradicsomot felkockázzuk, a masszához adjuk. Ezt követően az egészet átgyúrjuk a lágy, ragacsos tésztát kapunk.
  • Egy másik tálba öntjük az olajat, és ebbe áttesszük a kenyértésztát, úgy, hogy mindenhol olajos legyen. Meleg helyen, lefedve 1 órán át kelesztjük.
  • Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, majd négy részre osztjuk. 
  • A négy cipóból hosszúkás hengereket formázunk, és végeit ellentétes irányba megtekerjük. 
  • A kenyereket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 10-15 percig pihentetjük. 160 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük.
A puha vajat kevés sóval és a finomra vágott bazsalikommal elkeverjük, és a kenyérre kenve fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése