Hozzávalók (4 adaghoz):
a tésztához:
25 dkg liszt
2 tojás
1 kk só
fél dl hideg víz
búzadara (kb. 10-15 dkg)
olaj
só
sárgabaracklekvár
- A lisztet egy tálba szórom, hozzáadom a sót, elkeverem, és a közepére egy mélyedést csinálok.
- A két tojást egy tálkában felverem, és a liszt közepébe öntöm.
- Hozzáadom a vizet is, összegyúrom, majd egy kilisztezett deszkára borítom. A tésztát alaposan kigyúrom, majd letakarva 15 percig pihentetem.
- A pihentetés után ketté vágom, és az egyik feléből nagyon vékony téglalapot gyúrok. Figyeljünk arra, hogy a deszka mindig legyen belisztezve, hogy ne ragadjon hozzá a tészta.
- Miután vékonyra nyújtottam, középen kettévágom, a rövidebbik oldalával párhuzamosan. A két tésztalapot egymásba borítom, úgy, hogy kicsit belisztezem a lapokat.
- Most a hosszanti oldalával párhuzamosan újra kettévágom, és az így kapott négy lapot is egymásra helyezem (közte lisztezzük).
- A rövidebbik oldalára merőlegesen fél centis csíkokra vágom a tésztát. Ne nyomjuk nagyon össze, nehogy összeragadjanak a lapok.
- A csíkokat szétválasztom, és egy kevés liszttel összeforgatva félreteszem száradni.
- A tészta másik felét hasonló módon szintén felvágom.
- Akár rögtön ki is főzhetjük, de jobb, ha kevés időre hagyjuk száradni (kb. 1 óra).
- A búzadarát kevés olajon aranybarnára pirítom, majd felöntöm vízzel és megsózom. Annyi vizet öntsünk rá, hogy sűrű massza legyen belőle és abban meg tudjon főni a gríz.
- A tésztát sós vízben kifőzöm. Hamarabb megfő, mint a teljesen kiszárított tészta. Leszűröm, kevés olajjal összekeverem, majd ráöntöm a megpuhult grízt is. Összeforgatom vele, és tálalásnál sárgabaracklekvárral ízesítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése