Brügge,
Grúzia, Indonézia. Eltérő tájak, szokások, melyek számos utazót megihlettek
már. Köztük sokakat, akik rajonganak a gasztronómiáért. A Homebisztro bloggere,
Varró Edina is ilyen - ha teheti, sokat utazik, és változatos kultúrákat fedez
fel, amelyekben igyekszik megtalálni a saját hangját. Receptjeit pedig csodás
ételfotókkal illusztrálja.
Mióta
írod a blogod? Miért kezdted el?
A Homebisztro-t
2013-ban hoztam létre. Olyan időszak végéhez közeledve, mikor a munkahelyemen
részt vettem egy napi 10-12 órás elfoglaltsággal járó projektben. Szakmailag ez
egy elismerés volt, ugyanakkor nagyon kimerítő időszak is, és akkoriban ez
szerepelt legnagyobb súllyal az életemben. Így egyre inkább éreztem, hogy
szükségem van valami újra, ami kizökkenthet a mindennapokból. A fényképezés
szeretete gyerekkorom óta végigkísért, viszont csak utazásokkor, esetleg itthon,
a várost járva használtam a gépem. Az ételkészítés már kevésbé volt része a
mindennapjaimnak, annak ellenére, hogy terveztem több időt szánni rá, egy
helyre gyűjtve azokat az ételeket, melyek beváltak. Ennek a hármas szinergiának
köszönhetően született meg a felület, és ahogy időm engedte, szépen lassan
elindult a blog is.
Mit
szeretsz a legjobban a blogírásban?
Erre nehéz válaszolni.
Leginkább hangulat- vagy ihletfüggő. Van, hogy nagyon leköt és kikapcsol egy étel
vagy süti elkészítése, variálása. Van, hogy a fotózás része az, amit imádok.
Egy tenyérnyi felületen létrehozni egy egyedi hangulatvilágot, valamit, ami
nemcsak megmutatja az ételt, hanem reményeim szerint szép is. Aztán az
utómunkára, a bejegyzés összerakására már nem biztos, hogy mindig marad kedvem,
így előfordul, hogy hetekig áll a könyvtárakban. Majd jön egy hangulatváltozás,
és nagyon szívesen összeállítom, csinosítom a bejegyzést. Valamikor viszont
pont az írás, egy téma ötlete, egy élmény a legnagyobb motiváció, és ehhez
találom ki, hogy milyen kép vagy milyen recept szerepeljen a bejegyzésben. Erre
egy példa az autentikus Ázsia-sorozat, amit az ázsiai utazásaink ihlettek, de
írtam már a manapság igen megosztó szuper élelmiszerekről és diétákról is. Tervezek
hasonló bejegyzést egy régi szerelemről, a teáról, arról, hogy milyen volt
teaültetvényen járni, és ugyanezt megismételném egy új kedvenccel, a kávéval is.
És nem utolsó sorban egy klassz velejárója a blog írásnak a közösség. Több embert
ismertem meg, van, akit személyesen, van, akit csak online, és számos élményt
köszönhetek a Homebisztro-nak.
Van
kedvenc stílusod - akár kultúra, akár a hangulat -, ami a fotóidon is visszaköszön?
Hogyan találod ki egy adott étel styling-ját?
Mondhatnám,
hogy sok magazint, blogot, Instagram oldalt követek, hatványozott figyelmet
fordítva az étel- és hangulatfotózás témakörére, de időm függvényében ezt
sajnos egyre ritkábban teszem. Leginkább az a stílus áll közel hozzám, ami modern, letisztult, ennek ellenére mégis
hangulatos, meleg atmoszférája van. Illetve egy képet eléggé meghatároz, hogy
milyen géppel, objektívvel fotózzuk, és nem utolsó sorban a környezet, amiben
élünk vagy fényképezünk. Milyen hátterek, kiegészítők lapulnak meg a
szekrényünkben. Ugyanakkor azt is látom, hogy annak ellenére, hogy különbözőek
a képeim, mégis van egy sajátos lenyomatuk, azaz nagyjából egy stílusban
fotózok. Néha egy tárgy, máskor egy színvilág ihlet meg, és az alapján keresek
a szekrényben további kiegészítőket. De van, hogy az elkészült étel azokkal a
kiegészítőkkel kerül a képre, amik épp legfelül vannak a fiókban.
Ha
máshol élhetnél, hol lenne az?
A plátói
szerelem vitathatatlanul Brügge. Ez a kérdés egyébként mostanában gyakran
felmerül, és ahogy egyre többet látok a világból, egyre nehezebben tudok állást
foglalni. A legutolsó nagy utazásom benne van abban a három útban, ami
valamiért a legnagyobb hatással volt rám. Többek között Indonézia majdnem
legdélkeletibb csücskén jártunk. Voltak olyan pillanatok, amikor azt éreztem,
hogy megelevenednek előttem a természetfilmek, a fantasztikus tengerparti naplementékkel,
azzal, ahogy a vízbe teszem a fejem és két hatalmas halraj keresztezi egymást,
nem olyan messze pedig óriási lomha halak úsznak olyan szájjal, mintha azt az
imént rúzsozták volna ki. Ezzel egy időben sajnos megelevenedtek előttünk az
épp aktuális hírek is, a tengeren úszó szemétszigetekkel. Ekkor felmerült
bennünk, hogy egy időre érdekes lenne ott élni, hosszabban megmártózni egy
merőben más kultúrában. Nem megváltoztatni, de tanítani a helyieket a
környezettudatosabb életmódra, segíteni a szemétszállítás, feldolgozás
megszervezésében. Ugyanakkor egy kis bepillantást nyerve a helyiek életébe,
soha nem éreztem meg annyira a világtól való elszigeteltséget, mint ott.
Tekintettel arra, hogy Budapesten nőttem fel, idővel hiányozna a város
nyüzsgése, az európai kultúra, életmód. Szóval, ha nem itt élnék, egy
nagy kanyarral csak visszajutottam Brügge-be.
Vannak-e
kedvenc kávézóid, éttermeid?
A kávézó az,
amiből kivételesen meg tudnám nevezni a kedvencemet. Sőt, még a sorban a
következő kettőt is. Régen nem kedveltem a kávét, de mostanában, ahogy
megérkeztek az újhullámos kávék, hatalmasat fordult velem a világ. Elkezdett
érdekelni a kávézási kultúra, és elsősorban maga az ital, hogy az mennyire
változatos lehet, nem csupán az elkészítési módban, hanem abban is, hogy a
termőterületekről érkező kávébabok között is hatalmas ízbéli különbségek
vannak. A kávézás (és egyébként a teázás is) számomra egy összetett dolog,
amiben többnyire benne van egy finom ital, egy jó beszélgetés és egy szép
környezet. Étterem tekintetében kedvencem nincs, de szeretem azt, ha hazai
ételeket kóstolhatok úgy, ahogy azt a mai kor és ízlésvilág szerint el kell
készíteni, és ugyanígy érdekelnek más nemzetek ételei, vagy a séfek által
megálmodott fúziók is. Ami talán a legfontosabb, az az élmény, hogy egy
étteremben olyan ételt kóstoljak, amit otthon nem tudunk elkészíteni.
Nagyon
szeretem a közeli-keleti konyhát, a mezze „intézményét” például fantasztikusnak
tartom. Hasonlóan rajongok a távol-keleti konyha fűszerességéért és
összetettségéért. Amire pedig mostanában jobban odafigyelek, az az orosz
konyha, illetve a volt orosz tagállamok konyhái. Grúziában kóstoltam első ízben
„élőben” ezeket az ételeket. Talán nincs túl sokféle ételük, azok jellegében hasonlóak
ahhoz, amit mi itthon megszoktunk, de azt gondolom, hogy jóval szerteágazóbban
használják az alapanyagokat, mint mi. A blogon nemrég publikáltam egy szilvás salátát, amit épp Grúziából hoztam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése