Fotó: KenyérCake |
Sokunk gyerekkorának meghatározó emléke nagymamáink süteménye, de csak kevesen vannak, akik számára ez olyan élményt ad, hogy abból végül komoly elhivatottság válik. Osváth-Neer Kata, a KenyérCake blog szerzője pont ilyen – roppant precízen és eltökélten dolgozik azon, hogy mindennapjai hamarosan csak a sütikről szóljanak.
Miért döntöttél úgy,
hogy blogot indítasz?
Tavaly április környékén a húgom, Dóri hatására kezdtem neki,
aki akkor már egy ideje írta a blogját, a Mégmentesebb blogot. Mivel tudta és
látta, hogy nagyon szeretek sütni, többször kérdezte, hogy miért nem kezdem el
én is, így hát engedtem a nyomásnak.
Mindig is szerettél
sütni, érdekelt a konyha világa?
Persze, hiszen szakács édesapánk révén már elég korán belecsöppentünk
ebbe a világba, az első süteményeket vele készítettem. Természetesen a nagymamáink
is sütöttek, mindkettőjüknek volt egy-egy olyan kultikus süteménye, ami azóta
is fontos szerepet játszik az életemben. Érdekes viszont, hogy együtt nem sütöttem a
nagymamáimmal soha, csak az elkészült sütiket élveztem. Az ízek és az illatok
viszont nagyon erősen megmaradtak. Később megörököltem a receptjeiket, ezeket
azóta is nagy becsben tartom.
Fotó: KenyérCake |
És melyik ez a két
legendás sütemény?
Az egyik egy mézes-krémes sütemény, a másik pedig egy
mandulás kifli. Ezek nagyon fontos emlékek nekem, fogalmazhatnék úgy is, hogy kiemelkedő
élmények a sütéssel kapcsolatban. Ezeken kívül a mézeskalácssütés is
meghatározó, ezeket Dórival együtt csináltuk gyerekkorunk óta minden
karácsonykor. Az utóbbi években sajnos nehezebb összeegyeztetni a programunkat.
Ha két blogger is van
egy családban, akik nagyon szeretnek sütni, mint ti, akkor gyakran töltik az
időt együtt a konyhában?
Igen, hiszen amellett, hogy mindkettőnk nagy szenvedélye a
sütés, még egymás mellett is lakunk. Bár nehéz összehozni a mindennapokban,
hogy együtt süssünk, de szerencsére ez sokszor sikerül. A húgomon kívül az öt
éves kislányom is sokat forgolódik körülöttem, már most nagyon ügyes.
2017-ben végeztél
cukrászként. Hogyan jött az ötlet?
Jogi főiskolai végzettséggel a kezemben döntöttem úgy, hogy
elvégzem a szakács-, majd a cukrászképzést is. Ez utóbbinak a megszerzése
elsősorban azért is volt fontos, mert szeretnék a jövőben egy cukrászüzemet. Jelenleg
csak a főállásom mellett, munka után, kedvtelésből szoktam sütni, barátoknak,
családnak. Ha lenne egy saját műhelyem, elsősorban tortákat sütnék rendelésre,
megcélozva a hangulatos kis kávézókat és rendezvényeket. A gyakorlat ehhez viszont
elengedhetetlen, ezért viszonylag sokszor sütök, leginkább tortákat. A cukrászatnak
ez a része az, ami a legközelebb áll hozzám. És persze a klasszikus sütemények.
Fotó: KenyérCake |
Egy-egy sütit
többször elkészítesz, amíg úgy nem érzed, hogy az tökéletes?
Vannak a jól bevált receptek, például a nagymamáimtól,
amelyekre tudok támaszkodni, ezeket nagyon szeretem. Vannak, amiket innen-onnan
gyűjtögetek, és aztán kipróbálom, hogy mennyire tetszik, majd tovább fejlesztem,
hogy olyan legyen, amit megálmodtam.
És biztosan van
olyan, amit teljes mértékben te találsz ki.
Igen, van ilyen, bár úgy gondolom, hogy újat kitalálni
nagyon már nem lehet. Inkább az elemekkel, ízekkel tudok játszani, azokat
összepárosítani. Ezeknek a variációknak a próbálgatását nagyon élvezem. Sok
képet, sütis oldalt követek, melyek kifejezetten inspirálnak. Ezekből szoktam
kiindulni, így ha valami megtetszik, elgondolkozom rajta, hogy én ezt hogyan
képzelném el, milyen ízekben. A kedvenceim a gyümölcsök sütik, a túrós,
savanykásabb ízeket kedvelem.
Fotó: KenyérCake |
Mit jelent neked a
sütés?
Számomra ez sokkal több, mint egy hobbi. Kikapcsolódás,
elhivatottság, szenvedély egyszerre. Emellett a feszültség levezetésére is
kiváló, így ha ilyen időszakot élek meg, akkor általában kenyeret sütök. A
kenyérsütés azért is jó, mert a kézzel dagasztás pont alkalmas
feszültséglevezetésnek, egy monoton folyamat, ami közben el tudod engedni
minden más gondolatodat. És persze a végeredményt szeretem a legjobban, amikor
kiveszem a kenyeret sütőből és az elkezd „zenélni”, „beszélgetni”.
Fotó: KenyérCake |
Ha csak a sütéssel
foglalkozhatnál, milyennek képzeled az életed?
Fárasztónak, de nagyon boldognak. Addig még sok mindenben
szeretnék fejlődni, a díszítési technikákban, főleg a torták burkolásában.
Vannak olyan
példaképeid a hazai cukrászat terén, akik a legnagyobb hatással vannak rád?
Többen is vannak, például az Egy csipet torta, Vasas Nelli EAT ME Cake Boutique-ja, a Torta és Karamell by Lengyel József, az ő munkáikat
nagyon szívesen követem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése