Gyerekkoromban nagyon sokszor készítettünk gyümölcstortát a megszokott négyesből: piskóta, puding, gyümölcs, zselé. A minap eszembe jutott, hogy régen nem múlhattak el ünnepek nélküle, de ma már arra sem emlékszem, mikor ettem utoljára. Jól esett újra elkészíteni!
Hozzávalók (kb. 22 cm átmérőjű formához):
A piskótához:
5 tojás
5 ek liszt
5 ek cukor
1 tk sütőpor
csipet só
A pudinghoz:
1 tasak vaníliás pudingpor
fél liter tej
3 evőkanál cukor
A torta tetejére:
gyümölcs ízlés szerint - én most az őszibarackbefőtt mellett döntöttem
1 csomag átlátszó tortazselé (hozzá 2 evőkanál cukor)
- Az 5 tojásból piskótát sütök (a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem, a sárgájához ezután hozzáadom a lisztet és a sütőport, majd az egészet óvatosan a fehérjehabbal összeforgatom)
- A sütőformát vékonyan kivajazom és belisztezem (főleg a forma szélénél), majd a masszát beleöntöm, és 180 fokon megsütöm, kb. 25 perc alatt. Megvárom, amíg kihűl, majd egy nagy tányérra borítom a formát és kiügyeskedem belőle a tésztát.
- A pudingot a cukorral és a tejjel elkeverem, majd folyamatos keverés mellett várom, hogy besűrűsödjön. Az edényt, hogy hamarabb kihűljön a puding, hideg vízbe teszem. A pudingot sokszor átkeverem, hogy szép sima maradjon. Ha kihűlt, a tészta tetejére simítom.
- A gyümölcsöket felvágom, és felitatom róluk a nedvességet, hogy az ne a pudingra folyjon.
- A tortazselét a cukorral és a tasakon jelzett mennyiségű vízzel felfőzöm. Amíg hűl, többször megkeverem, és ha már dermed, óvatosan a torta tetejére teszem egy kanál segítségével, a közepétől haladva.
- Hűtőben pihenjen 1-2 órát és már lehet is fogyasztani!
Szia! Nagyon tetszik a blogod stílusa!!!! Jövök még Hozzád. ha van kedved, Te is kukkants be hozzám!!! :-)
VálaszTörlés