Fotó: Photoszíntézis |
A régi pesti körgangos
házak között sétálva nem is hinnénk, hogy egy átlagosnak tűnő üzlethelyiség ablakai
mögött csodás francia desszerteket készít egy lelkes kis csapat. Igazi
sütiműhely ez, ahol minden a minőségi alapanyagokról, az elhivatottságról, és
most, így a nyár közepén az esküvői tortákról szól. Mindez persze francia
stílusban. Tonkababa desszertműhelyében jártunk, ahol Verderber Katalin
alapítóval beszélgettünk.
Hogyan született meg a desszertműhely ötlete?
Valójában már az érettségi után a
cukrászat felé húzott a szívem, de végül a Budapesti Gazdasági Főiskola vendéglátás-szálloda
szakát választottam. A diploma után egy multinál dolgoztam, majd megszületettek
a gyermekeim. Ekkor már tudtam, hogy megvalósítom az álmom és egyszer lesz egy
saját cukrászdám. Nagyjából öt éve kezdtem egyre többet sütni otthon, és ez
viszonylag gyorsan elterjedt az ismerettségi körömben. Ekkor indultam el a
francia vonalon is: a cukrászatban ez az a stílus, ami a legközelebb áll
hozzám, úgy vélem, hogy ez a cukrászat legmagasabb szintje. Egy idő után a házi
jellegű sütés már nem vonzott, akkor már a legjobbat akartam csinálni.
Lassan-lassan egyre több mindent
beszereztem, amire szükségem volt, viszont annyira kinőttem az otthoni
konyhámat, hogy tovább kellett lépnem. Tudtam, hogy a sok gyakorlást nem szabad
veszni hagyni, de más körülmények között akartam folytatni. Sokáig gondolkoztam
a nyitott üzlet és a műhely között, de végül is a hely, ahol most vagyunk,
hozta magával, hogy egy desszertműhellyel induljak el. Ez az üzlethelyiség tavaly nyáron kiadó volt,
de valaki kivette és ezt nagyon sajnáltam. Aztán úgy tűnik, hogy mégis úgy
kellett lennie, hogy ez az én birodalmam legyen: az akkori bérlő valamiért
visszaadta a helyet, én pedig rögtön kivettem. Nagyon sok munkánk volt vele, de
megérte.
Kik alkotják a Tonkababa csapatát?
Mellettem Kriszti a műhely másik
lelke, aki cukrász. Vele pont kiegészítjük egymást, nagyon megbízok benne és
nagyon kedvelem. Illetve a csapat harmadik tagja Kinga, aki megkeresett engem
azzal a kéréssel, hogy itt szeretne tanulni. Mi így hárman nagyon jó csapat
vagyunk, igazán jó emberek vesznek körül, akik szeretnek itt lenni és ugyanúgy
szeretik ezt csinálni, mint én.
Fotó: Photoszíntézis |
Mitől különleges a ti ízvilágotok, mi jellemző rátok?
A francia vonal ízkombinációval
dolgozunk, ezek csiszoljuk, formáljuk Tonkababásra. Én az alap kombinációkat szeretem legjobban,
amelyek egyszerűek, de nagyon jól vannak elkészítve, arányosak egymással az
ízek, pont jó az egész desszert textúrája, és nem túl extrém. Nem vagyok híve
annak, hogy olyan irányba menjünk el, amit az emberek nem ismernek, vagy nem
szeretnek, hanem inkább az egyszerűbb, de nagyon jó minőségű desszerteket
kedvelem.
Honnan tanultad a szakmát?
Több képzésen vettem részt, sok
közülük külföldi mesterkurzus volt, illetve magamtól is sok mindennek utána
jártam, és ami Magyarországon érdekes volt a számomra, azt elvégeztem. Ezen kívül folyamatosan képzem magam, többek
között a beszállítóim is szerveznek olyan kurzusokat, ahol külföldi tapasztalt
oktatók tanítanak.
Mik a tapasztalataid: ajánlanak téged egymásnak a későbbi vevőid, vagy
milyen csatornán találnak meg leginkább?
Legtöbbször ajánlanak, bár
mostanában a közösségi oldalakra is nagyobb hangsúlyt fektetek, illetve a
honlapomon keresztül is megtalálnak. Azonban a legtöbb még tényleg mindig az
ajánlás.
Gyönyörű esküvői torták kerülnek ki a műhelyből. Most, hogy itt a nyár,
teljesen egészében erről szól az életetek? Hogy néz ki egy hetetek például?
A hét eleje inkább pihenéssel
telik, illetve felkészüléssel a hét második felére. A hétvége pedig a tortáké:
mindig van egy-egy szülinap, valamilyen alkalom vagy céges rendezvény, amire
kérnek tőlünk tortát, és emellett vannak az esküvők. Csütörtöktől indul be az
igazi munka és a hétvége csak a sütikről szól. A csapatommal a feladatokat is
jól megosztjuk, Kriszti a lapokat süti, én a krémeket készítem. Az elmúlt hétvégén
esküvői kóstolót tartottunk, amit nagyon szerettek a párok. Megcsináltuk előre
a krémeket és piskótákat, és ezek úgy kóstoltattuk össze, hogy láthassák,
milyen ízkombinációkra van lehetőség egy esküvői tortában.
Fotó: Photoszíntézis |
Van kedvenc esküvői tortád, amit a leginkább szeretsz csinálni?
Különös kedvencem nincs, persze
mindig vannak olyan egyedi kérések, amelyek nagyobb kihívást jelentenek. Többek
között egy olyan felkérésem is van most, melyben az adott pár esküvői tortája
egyszerre képviseli a klasszikus és a francia vonalat: a középen lévő
klasszikus tortát mousse torták veszik majd körül, és ebből csinálunk egy
klassz kombinációt, ugyanazzal a díszítéssel, de mégis eltérő stílusban. Most
ez a jövőbeni kedvenc projektem és már nagyon várom, hogy nekiállhassak. Nagyon
örültem, hogy a pár felvetette, hogy az esküvőjükre mousse tortát szeretnének,
hiszen ezt még nem sokan kérik. Sokan ragaszkodnak a hagyományos fondant
bevonathoz például, ami az én ízvilágomhoz nem igazán passzol, ezért inkább
lebeszélem őket róla. Egy esküvői tortánál sokaknak a látvány a fontos, és én
próbálok azzal kitűnni, hogy ehelyett – természetesen a látványt sem
elhanyagolva - maga az íz legyen maradandó.
A párok konkrét elképzeléssel érkeznek, vagy megkóstolják a Tonkababa
ízeket és azt mondják, hogy ezt kérik?
Igen, általában ez utóbbi.
Megkóstolják a kínálatot és így választanak. Elfogadják a tanácsomat, sőt,
kérik a véleményemet, hogy én mit látok jónak. De vannak, akik nagyon
határozott elképzeléssel jönnek, ám ha ők is belátják, hogy az nem tud működni,
akkor hajlanak afelé, amit ajánlok nekik. Egy párral 1 órát töltök el, ami
alatt igyekszem őket minél jobban megismerni. Ekkor beszélgetünk az esküvőjük
hangulatáról, a dekorációról. Vannak, akiknél az ízek kapnak nagy hangsúlyt,
míg más pár esetében inkább a dekoráció, a látvány a fontosabb. Ez alatt az egy
óra alatt nagyon jól meg lehet ismerni, hogy mire vágyik egy pár, sőt, még az
is kiderülhet, hogy más cukrász stílusa és más esküvői torta az, ami kell
nekik.
A műhely jelenleg kitölti a mindennapjaidat: úgy érzed, hogy ez az,
amit akartál, ezt volt az álmod?
Nagyon örülök annak, hogy itt
tartok és annak, amit elértem. Rengeteg pozitív visszajelzést kapok, és egyre
többen keresnek meg. Van, aki már most tudja, hogy a jövő évi májusi esküvőjére
mindenképpen tőlünk szeretne tortát, mert olyan ízt kóstolt itt, amit még sehol
máshol nem. Ennél persze tovább kell menni, hiszen rettentő sokat lehet még
ebben fejlődni és rengeteget tanulni.
A műhelyen kívül hol találkozhatnak a desszertjeitekkel az érdeklődők?
Sokan kérdezik, hogy hol lehet
megkóstolni, amiket készítünk, igénylik ezt az emberek. Egyelőre csak 1-2
helyre viszünk ki sütiket (pl. Budapesten a Pálvölgyi-barlangnál, a
Barlangterasz – Pál Sörözőben), illetve rendezvényeken vagyunk ott, de
meglátjuk, hogy ez miként alakul a jövőben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése