2017. július 25., kedd

Sütik és az én-idő: tudatosan a konyhában



Zubány Emese eredeti szakmáját tekintve pszichológus. Megismerkedve a tudatos jelenlét szemléletével, olyan sütikurzust alkotott meg, ami itthon egyedülálló és nagyon különleges. Sütés közben átélni a pillanatot és lelassulni? Igen, erről szól a mindfulness desszertkurzus.

Mindfulness desszert kurzus – ez a nemrég útjára indított sütikurzusod neve. Mit takar pontosan a mindfulness kifejezés?
Magyarul tudatos jelenlétnek fordítjuk és ebben benne is van a lényeg. Alapvetően arról szól, hogy hogyan tudjuk megélni az „itt és most”-ot: ne a múlt hibáin rágódjunk, vagy a jövőn aggódjunk, hanem éljük át az adott pillanatot. Ezt az élet nagyon sok területén lehet alkalmazni. Ha úgy tekintjük, a mindfulness nem egy mai dolog, sőt, nagyon is régi szemléletmód, hiszen a buddhizmusból erednek a gyökerei. A buddhista szerzetesek évezredek alatt megszerzett meditációs tapasztalatait ültették át egy nyugaton is könnyen emészthető változatba. A lényege, hogy bármit csinálunk, teljes figyelmünkkel, minden kapacitásunkkal, energiánkkal, ott legyünk, és ne valami mással foglalkozzunk. Bármilyen érzés, gondolat jön, csak figyeljük meg, címkézés nélkül. Így ha megállunk és sikerül megélnünk, ami épp akkor velünk történik, magunkhoz is jobban tudunk kapcsolódni, aminek erősen stresszcsökkentő hatása van. Így nem azt érezzük, hogy elhatalmasodik rajtunk a világ, és a nap ural bennünket, hanem hogy mi uraljuk a napunkat.

A mindfulness köthető a ma divatos ún. slow mozgalomhoz?
Abszolút, nagyon sok kapcsolódási pont van. Igen, ez most nagyon divatos: van már pl. slow travel vagy slow cooking is és alapvetően a slow food-ból indult. Lelassulni, megélni a pillanatot és nem szétforgácsolódni a rohanás során - ez az üzenete. Én, aki egyszerre sok mindennel tudok foglalkozni és talán kicsit csapongani is emiatt, azt veszem észre magamon, hogy a mindfulnesst alkalmazva egyszerű hétköznapi dolgokra is sokkal jobban odafigyelek: a sétálástól kezdve, amikor azt figyelem, hogyan ér oda a cipőm az aszfalthoz, vagy hogy mozognak a végtagjaim, egészen az evésen át, ami közben nagyon sokszor gyakorlom. A mindfulnesst alkalmazva azt veszem észre, hogy megnyugszom és közben kinyílik a világ; olyan dolgokat fedezek fel, amiket korábban nem. Kicsit ezáltal a gyermeki énünk is visszatér.

Fotó: Zubány Emese

Hogyan ismerted meg ezt a módszert?
Az utóbbi időben elkezdett foglalkoztatni, hogy lehet különleges desszertélményeket tervezni, és miközben a témában mindenfélét olvastam, rábukkantam egy könyvre, mely a mindfulnesst ragadja meg az evés szemszögéből. Ez a Savor: Mindful Eating, Mindful Life. A mindfulness és a sütés alkalmazása egyébként nem egy újkeletű dolog, a pszichoterápiában is sikeresen használják pl. a depresszió, szorongás, pánikbetegség csökkentésére. Hiszen a sütés alapvetően olyan mozdulatokból, lépésekből áll, amely ezeknél a betegségeknél hatékonyan alkalmazhatóak a gyógyulás érdekében. Valami ismétlődik, valamire fókuszálni kell, követni egy receptet, vagy éppen szabadon alkotunk, kísérletezünk, mert mi találjuk ki, hogy milyen fűszereket használjunk. Továbbá az, hogy kézzel dolgozunk, szintén sokat segít a terápiás alkalmazásban. Így jött az ötlet, hogy ezt ne csak klinikai eseteknél, hanem a mindennapokban is használjuk. Számomra a sütés az, ahol megszűnik minden.

Mennyire egyedi a kettő összekapcsolása itthon vagy akár a nagyvilágban?
A nagyvilágban gyakran használják. Leginkább a kenyérsütés az, ami a legelterjedtebb a mindful sütési terápiában.  Itt nagyon fontos a szem-kéz koordináció, hogy összekapcsoljuk a fizikai testet és az elménket.  A dagasztás és kelesztés során nem siettetjük a dolgokat, illetve megfigyeljük és elfogadjuk a változást, ahogy a mindful gondolkodásban is. Érdekes példa a terápia és a sütés remek összekapcsolására Marian Keynes írónő esete, aki súlyos depresszióban szenvedett, és ennek enyhítésére élt a sütéssel. Saved by Cake című könyve kapcsán írta, hogy bizony voltak olyan pillanatai, amikor azt mondta magának, hogy most vagy sütök egy csokitortát, vagy kiugrom az ablakon. Én itthon egyelőre kevésbé találkoztam vele, de a slow mozgalom keretében a slow food és a slow eating például egyre elterjedtebb dolog hazánkban is.

Ennek mentén elindult az első desszertkurzusod májusban.
A kurzus egy rövid meditációval indult, ami segített „megérkezni”, aztán egy kis bevezetés következett arról, hogy mi a mindfulness. Ezek után – és ez a kurzusom különlegessége a többi sütis tanfolyamhoz képest – jön maga a sütés, de nem úgy, hogy én mondom szóról szóra, hogy mit kell csinálni. Az instrukciók úgy néznek ki, hogy miközben a résztvevők megtalálják az elkészítéshez szükséges lépéseket, például szétválasztják a tojásokat és felverik a sárgáját, közben végig gondolnak egy adott dolgot. Mindenki magában dolgozik. Volt, aki az elején ezen meglepődött, és persze nagyon szívesen segítek menet közben, de alapvetően nem szólok bele a folyamatba. Nagyon sok visszajelzést kaptam arról, hogy ez milyen jól működik és a kurzus segített a lelassulásban. A végén van egy zárókör és közös falatozás is, ahol a mindful étkezést gyakoroljuk.

Fotó: Zubány Emese

Milyen szempontok szerint tervezted meg a kurzust?
Az alapanyagokat és a mozdulatokat is a mindfulness szerint választottam ki. Az összetevők tekintetében a szezonalitás egy alap mindful sütési elv, azaz, legyünk harmóniában a természettel. Tehát ne februárban dolgozzunk eperrel, hanem amikor eperszezon van. Ez azért is jó, mert így azok a tápanyagok kerülnek be a szervezetünkbe, amik fontosak. Emellett odafigyelek arra is, honnan jön az az alapanyag. Az egyszerűség is fontos, hiszen olyan összetevőkkel szerettem volna dolgozni, amit meg lehet kapni bármelyik bioboltban, és aminek hozzáadott értéke is van a tápanyagok bevitele szempontjából. Ezeken túl lefedjük az ételintoleranciákat is.

Mikor várható a következő?
Július 29-én, szombaton. A kurzus most a nyárra lesz aktualizálva, egy friss, gyümölcsös, könnyed receptet találtam ki, aminek a hűtésére sem kell sokat várni. Itt is megjelenik majd az egyszerűség, tehát hogy hogy se a forma, se a technika ne vonja el a figyelmünket a tudatos jelenléttől. Fontos, hogy a kezünket használjuk a sok eszköz helyett, például a tojásfehérjét is kézzel verjük fel, ami után jó kifújni magukat.

Mikor szeretted meg a sütést?
Gyerekkoromban, bár már nem annyira kicsiként, apukámmal nagyon szerettem sütni. És emellett mindig is szerettem kísérletezni.

Mit szeretsz a legjobban sütni, miben szeretsz a legjobban elmélyedni?
Amit a legjobban szeretek sütni, azok a torták és piték, illetve a francia vonal, ami nagyon könnyed és krémes. Az elmúlt 4-5 évben a dekoráció részét nagyon megszerettem. Bár erre sokszor kevés idő marad, de ahogy a mindfulness is mondja, ez azért van ilyen pozitív hatással a jóllétünkre, mert az alkotás öröme van benne, és kicsit a gyermeki léthez is kapcsolható. Illetve a hibázástól való félelem leküzdésében is segít, ez mégiscsak egy süti. Legfeljebb kanállal és nem villával esszük, de finom lesz.

Kinek ajánlod a  mindfulness módszert és a kurzust?
Az fontos, hogy a kurzushoz nem kell nagy sütési tapasztalat. Annak ajánlom leginkább, aki érzi magán, hogy valahogy meg kellene állni és kicsit lelassulni, és jól érzi magát a konyhában. És akik szeretnék megajándékozni magukat, hiszen ez tényleg én-idő, aminek a végén azt érezzük, hogy alkottunk valamit. Illetve akik szeretnek jókat enni, akik szeretik ezzel kényeztetni magukat.
A módszert pedig mindenkinek. Ami fontos a mindfulnessben, hogy nincs egy királyi út, inkább mindenki találja meg azt, amiben a legjobban tudja használni, és ami kapcsán be tudja iktatni a mindennapokban. Lehet ez az, amíg várunk a buszmegállóban vagy a postán állunk sorba, és közben odafigyelünk a légzésünkre. Sokan mondják, hogy milyen nehéz kiüríteni az elménket, de ez nem arról szól, hogy ne gondoljunk semmire. Engedjük meg magunknak, hogy elkalandozzon a gondolatunk, majd gyengéden térjünk vissza, hiszen bármilyen kis haladás is haladás, és ez idővel jobb lesz. Ne legyen ebből kényszer.

Ha tovább olvasnál a témában:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése