2017. augusztus 1., kedd

Áfonyás-krémsajtos pite



Hozzávalók (egy közepes méretű piteformához):
a tésztához:
10 dkg liszt 5 dkg vaj 1 tk hideg víz egy csipet só 1 tk cukor fél tojás
az áfonyaréteghez:
15 dkg áfonya
1,5 ek nádcukor
fél tk keményítő
a krémsajtos réteghez:
25 dkg mascarpone
150 ml habtejszín
1 ek porcukor

+ a díszítéshez áfonyaszemek

  • A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, a cukrot és a vizet, majd összegyúrjuk. Ha túl puha, kevés lisztet adunk még hozzá. 
  • Egy kivajazott, kilisztezett piteformába simítjuk a tésztát és belenyomkodjuk, úgy, hogy mindenhol egyformán vékony legyen. Sütőpapírral lefedjük a tésztát, ráöntünk egy bögre rizst/babot/bulgurt, és a töltelék nélkül megsütjük. Kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a rizst/babot/bulgurt és a sütőpapírt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Az áfonyát egy kis lábasban feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot. 8-10 perc után hozzáadjuk a keményítőt is, elkavarjuk és félrehúzzuk a tűzről. Ezt is hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a tésztára simítjuk egyenletesen.
  •  A habtejszínt felverjük (tegyük hűtőbe mindenképpen pár órára, mielőtt kinyitjuk a dobozt!) és összeforgatjuk a porcukorral beízesített mascarponéval. Az áfonyarétegre simítjuk és a pitét pár órára hűtőbe tesszük.
  • Tálalás előtt áfonyaszemekkel díszítjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése