2017. augusztus 17., csütörtök

Csokitorta áfonyával


 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformát használtam):
a csokikrémhez:
180 gr étcsoki
400 ml habtejszín
1 ek nádcukor
a lapokhoz:
220 gr liszt
60 gr kakaópor
1,5 tk sütőpor
fél tk szódabikarbóna
egy csipet só
90 ml étolaj
100 g kristálycukor
110 gr nádcukor
1 tojás
1 tojás sárgája
1 kis pohár tejföl
180 ml hosszúkávé
a töltelékhez:
15 dkg áfonya
1 ek nádcukor
1 tk keményítő




  • A csokit egy tálba tördelem és ráöntöm a felforralt tejszínt. Alaposan elkeverem, hogy teljesen olvadjon fel a csoki, ízesítem a cukorral, majd szoba-hőmérsékletűre hűtöm. Pár órára a hűtőbe teszem.
  • A liszthez adom a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd összekeverem. A kétféle cukrot elkeverem az olajjal, és hozzáadom a tojásokat is. Ha ezekkel kikevertem, mehet a lisztes keverékbe. Ezután hozzáadom a tejfölt és a kávét is. Összekeverem, és háromfelé osztom. 
  • Egy tortaformát kivajazok és az alját kibélelem sütőpapírral. Három részletben megsütöm a lapokat (vagy egyszerre a hármat, ha van ennyi formád).
  • Az áfonyát felteszem főni a cukorral kb. 10 percre, néha megkeverem. A végén hozzáadom a keményítőt is és leveszem a tűzről. Kihűtöm.
  • A csokis tejszínből kemény habot verek, majd a díszítéshez apránként habzsákba adagolom.
  • Az első lapot egy tányérra helyezem, a széleire habcsók formákat nyomok a krémből. A lap közepére kanalazom az áfonyapüré felét. Rárakom a második lapot, ennek a szélét, illetve a közepét díszítem a krémmel. Az üresen maradt helyre a maradék áfonyapürét  kanalazom. A harmadik lap tetejét megkenem a krémmel, erre is nyomok habcsók formákat, és friss áfonyával díszítem.
  • Egy éjszakára hűtőbe teszem.
Alaprecept: Márk Szonja: Főzz be és süss!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése