Fotó: Gabor Stiglincz Photography |
Amikor belépek a kis üzlethelyiség ajtaján, rögtön azt érzem, hogy
órákig tudnék itt nézelődni és figyelni bentről, hogy zajlik kinn az élet.
Kávéillat, szebbnél-szebb sütik, ritka kedves kiszolgálás és igazi kuckó
hangulat – ez a Hello Sári Sütiző, melyet egy fiatal lány, Hermán Sára álmodott
meg magának, és nekünk, sütirajongóknak.
Hello Sári, ez a
sütiződ neve, el sem lehet téveszteni, hogy ez a te birodalmad. Miért pont ez
lett a hely neve?
Valójában sokáig törtem a fejem, hogy mi is legyen a sütiző
neve. Amikor eldöntöttük, hogy belevágunk – itt azért beszélek többes számban, mert
a szüleim nagyon sokat segítettek, hogy elindulhasson a hely -, hónapokig
gondolkodtam, hogy mi lenne a legmegfelelőbb név. Olyat szerettem volna, ami
egyrészt tükrözi azt, hogy ez az én saját sütizőm, de fontos volt az is, hogy
megállja a helyét mind magyarul, mind angolul. Úgy éreztem, hogy eleve az, hogy
a vendégek már akkor tudják a nevem, amikor belépnek az üzletbe, az segít
kialakítani egy sokkal személyesebb hangulatot velük. És ez így is van. Már
több mint egy éve nyitva vagyunk, és a mai napig sokan úgy jönnek be az ajtón,
hogy helló, Sári!
Valóban nagyon
otthonos az üzlet, az ember legszívesebben órákig ücsörögne itt.
Nem tudom, hogy a névadásnak és a hely hangulatának tényleg ennyire
köze van-e egymáshoz, de tény, hogy néha kicsit azt érezzük, hogy nemcsak
sütiző vagyunk, hanem egy beszélgető hely is. Rengeteg vendég jön, és amikor
itt vannak, mesélnek. Nem is kell feltétlenül kérdezgetni őket, saját maguktól
megnyílnak és elmesélik az életük kisebb-nagyobb dolgait. Sokszor van úgy, hogy
valakivel órákig beszélgetünk egy süti meg egy kávé mellett.
Fotó: Gabor Stiglincz Photography |
Hogyan jött az ötlet, hogy belevágsz egy sütizőbe?
Érdekes, de én nem mondhatom el magamról, hogy már a
nagymamám mellett is sütögettem. Először turizmus-vendéglátás szakra jártam,
utána pedig elvégeztem az ELTE indológia szakát. Amikor már csak ez utóbbira
jártam, felszabadult egy kis időm. Nagyon szerettem az édességeket, leginkább
pohárkrémeket készíteni otthon, ez teljesen kikapcsolt a tanulás mellett. Egy
nap kitaláltam, hogy elvégzem a cukrász tanfolyamot. Pont szerencsém volt, hiszen
ahogy kigondoltam ezt az egészet, rögtön el is tudtam kezdeni egy képzést. A
gyakorlati helyemet imádtam, a cukrászat minden fázisába belekóstolhattam.
Diploma után mégis egy utazásszervező cégnél kezdtem el dolgozni, de nagyon
hiányzott az, amit a cukrászdában megtapasztaltam, szerettem volna, ha újra azt
csinálhatom. Ekkor, a családom támogatásával, úgy döntöttem, hogy teszek egy próbát
és elmegyek cukrászként dolgozni. Három helyen dolgoztam, és annyira bevált,
hogy ki is találtam, milyen helyet szeretnék. Mindig is imádtam felkutatni az új
cukrászdákat, többször volt olyan, hogy felültem a vonatra és Vácig mentem egy
sütiért.
Hogy alakítottátok
ki, hogy milyen legyen a sütiző?
Nagyon sokat gondolkodtunk az elején, hogy milyen is legyen
a Hello Sári, de valójában a hely adta magát. Amikor megtaláltuk ezt az
üzlethelyiséget, akkor arra gondoltam, hogy ez a környék talán valami olyasmit
keres, ami az én álmom is volt: szerettem volna valami újdonságot, de nem feltétlenül
a nagyon-nagyon letisztult francia vonalat akartam képviselni. Nem az volt a
cél, hogy letegyük a voksunkat bármelyik cukrászati irányvonal mellett, inkább
mindenből elvettük azt, amit mi szeretünk. A sajttortát például az amerikaiból,
de csinálunk letisztult franciás desszerteket is, illetve ugyanúgy megsütünk
egy hagyományosabbnak számító almás pitét, csak egy kicsit új köntösben.
Hagyományos sütik kicsit új kivitelben, talán ez lehetne a mottónk.
Kik alkotják a sütiző
csapatát?
Az üzletben ketten vagyunk a kolléganőmmel, Katival. Eleinte
teljesen egyedül kezdtem el, de egy idő után – és azt mondom, hogy szerencsére
- úgy alakult, hogy ezt már nem tudtam így folytatni. Közösen találjuk ki a
kínálatot, és ez nagyon jó így, hiszen mindig is olyan valakit szerettem volna
magam mellé, aki ugyanazokat szereti és készíti, amiket én. Ha kell, akkor a
pultban van, ha kell, akkor süt, beszélget a vendégekkel.
Minden nap itt vagyok, még nem tanultam meg elszakadni a
helytől. Hiába vagyunk szombaton és vasárnap zárva, szombaton tudják átvenni a
vendégeink a tortákat, vasárnap pedig már készülnek a sütik hétfőre. De nagy
szerelem ez nekem, nem panaszkodom egyáltalán. Imádom a vasárnapot, amikor
egyedül vagyok a sütizőben, zárva vagyunk, és csak a sütésre koncentrálok. Az
kicsit olyan, mint régen, amikor még otthon sütögettem.
Mit gondolsz, miben
más a te sütiződ?
Nem gondolom, hogy annyira mások vagyunk, sok hozzánk
hasonló hely van már a városban. Nagyon odafigyelünk az alapanyagokra, de azok
a helyek, amelyek mostanában nyitottak, már mind ezt a vonalat képviselik.
Inkább azt mondanám, hogy kimondottan otthonos ez a hely, azt érzem, hogy
szívesen jönnek ide az emberek, és hogy szeretnek egy süti mellett mesélni
magukról. Erre nem feltétlenül számítottam az elején. Azt hittem, hogy
beugranak egy sütire, pár szót váltunk és elköszönünk. De a törzsvendégek nagy
részét már név szerint ismerjük, tudjuk mindenkinek a történetét.
A vendégek körében
melyek a legnépszerűbb sütik?
A csupa csoki a legnépszerűbb, ez a mi csokitortánk. Ez egy
klasszikus csokitorta, francia csokimousse csokis piskóta ágyon, benne egy roppanós
kis meglepetéssel. De nyáron inkább a gyümölcsös, könnyedebb desszerteket
keresik. A sajttortáink töretlenül népszerűek. Nagyon szeretem ezt sütni, olyan
sok lehetőség van benne. Ez az egyetlen, amiből bármilyet csinálunk, mindig
elfogy.
Mik a további terveid?
Ettől nagyobb álmom egyelőre nincs. Most kezdem talán úgy
érezni, hogy kezdjük kinőni ezt a helyet, de még nem tartunk ott, hogy elköltözzünk.
Elégedett vagyok, és ebből szeretném kihozni a maximumot. Annyira szeretem
kivenni a részemet a mindennapi feladatokból és itt lenni, hogy egy második helyben
nem is gondolkodom. Úgy érzem, hogy a sütik mellett az is adja a hely lelkét,
hogy én is itt vagyok.
Fotó: GreatColony DesignColLab |
Mi lenne az üzeneted azok számára, akik egy hasonló sütizőről álmodoznak?
A múltkor épp majdnem lebeszéltem valakit róla (Nevet – a szerk.), de nagyon örülök
neki, hogy belevágtam. Viszont őszintén nem gondoltam, hogy ennyi munka lesz
vele. Azt mondanám, hogy csak az vágjon bele, aki erre teljes mértékben fel van
készülve, és ha kell, 24 órából 24-et rá tud szánni. Az első hónapokban annyira
izgultam, hogy sokszor aludni sem tudtam, azon gondolkodtam, hogy mi lesz
másnap. Emellett szerintem meg kell találni azt a megfelelő kort is, amikor
belevág ebbe az ember: vagy nagyon fiatalon, amikor van időd együtt felnőni a
hellyel, vagy pedig miután már családod van, és akkor belevágni. Bármilyen
nehéz is, én úgy érzem, hogy soha nem csinálnám másképp.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése