Hozzávalók (egy 18 cm-es tortaformához):
a tésztához:
3 tojás fehérje
3 ek cukor
2,5 ek liszt
6 dkg sótlan pisztácia apróra darálva
egy csipet só
fél tk sütőpor
1 kk olaj
az almakrémhez:
2 kisebb alma (pl. Golden)
2 ek cukor
2-3 szem egész szegfűszeg
2 tk keményítő
a süti tetejére:
12 dkg mascarpone
100 ml habtejszín
1 ek porcukor
a díszítéshez:
pisztácia durvára aprítva
méz
- A mascarponét a felvert tejszínnel és a porcukorral összedolgozzuk, és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
- A tojások fehérjét a cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük. Egy külön tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport és a darált pisztáciát, majd az egészet apránként a habhoz adjuk és összeforgatjuk. Pár csepp olajat is adjunk hozzá.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformában kb. 15-18 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
- Az almát megpucoljuk és felkockázzuk. Egy lábasban kb. 1 dl vízben elkezdjük főzni, hozzáadjuk a cukrot és a szegfűszeget is. Nagyjából 15 perc alatt puhára fő. Kivesszük belőle a szegfűszegeket, leöntjük róla a vizet és pürésítjük. A keményítőt kevés vízben elkeverjük, majd az almapüréhez adjuk. Ezt is kihűtjük, közben néha átkeverjük.
- A tésztát kettévágjuk, az alsó rétegre almapürét simítunk. Rátesszük a tészta másik felét, és ennek a tetejét is megkenjük az almakrémmel. 20 percre hűtőbe tesszük.
- Ha a mascarponés krémünk elég keménynek tűnik, a süti tetejét és az oldalát beborítjuk vele.
- Végül a durvára vágott pisztáciával és mézzel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése