Budapest egyik
felkapott reggeliző helyén találkozunk Dorkával, aki nagy csomagokkal
felpakolva érkezik. Az egyik vállán a fotóstáskája lóg, hiszen innen egy
fotózásra siet, a másik kezében egy saját készítésű, festett tábla, amiért
hamarosan érkezik a leendő tulajdonosa. Blogot ír, kézműveskedik, és az egyik
legmenőbb start-up, a Breakslow megvalósítója. Neer Dorkával a mentes
étkezésről, a gastro coachingról és arról beszélgettünk, hol ehetjük a legjobb
reggeliket a városban.
Több, gasztronómiához
köthető kezdeményezésben is részt veszel. Ha egy mondatban kellene
megfogalmaznod, akkor mit mondanál magadról, mivel foglalkozol?
Ez egy nehéz feladat. Sok mindennel foglalkozom, ami
gasztronómia, de emellett van egy civil főállásom, közgazdász végzettségem van.
Pár éve írom a blogomat, szerkesztem az Instagram oldalamat, és egy kreatív,
csajos projektben is részt veszek, ez az Our
Little Creations, amit a Szotyi művek bloggerével, Romics
Beával közösen álmodtunk meg.
Honnan jön a vonzódás a gasztronómiához?
Ez nagyon régről: apukám első szakmája szakács volt, jogi
tanulmányai után puszta érdeklődésből a nővérem is elvégezte ezt a képzést. Ő nemrég a cukrász iskolát is befejezte, csodás sütiket készít és KenyérCake néven ír blogot. Egész életemben ezt láttam, nálunk
mindig volt otthon házi sütemény, ebben a közegben nőttem fel, és valószínűleg
innen ered ez az erőteljes vonzalom.
A blogod a Mégmentesebb
nevet kapta. Miért kezdted el írni?
A legelső munkahelyemen dolgoztam, amikor éreztem, hogy
egészségileg valami nincs rendben. Ekkor láttam be, hogy jobban kell figyelnem
magamra, és gyakorlatilag ettől kezdve a mai napig keresem a megoldást azokra a
problémákra, amik befolyásolják a mindennapjaimat, a közérzetemet. Két éve
kezdtem el egy komolyabb diétát, és ekkor döntöttem el, hogy elindítom a
blogomat. Az volt vele a célom, hogy ha bárki van, aki hasonló cipőben jár,
mint én, akkor találjon némi segítséget, ötleteket.
A „mentes” élet
mennyire nehezíti meg a mindennapjaidat? Akár egy kávézóba beülve, akár a saját
konyhádban mennyire tudod ezt áthidalni?
Az az érdekes ebben, hogy nyugati orvoslás szerint kimutatható
érzékenységem nincs. Pont ez a nehéz benne, hogy az orvosok sem tudnak vele mit
kezdeni. Van, aki el sem ismeri, hogy létezik ilyen, nem tudják az eredetét, és
hogy mit kellene ellene tenni. A nehézség tehát, hogy fogalmam sincs, mi okozza
a rossz közérzetem. Az lenne a legjobb, ha ki lehetne tapasztalni, hogy mitől
vagyok jól, de ami egyik nap jó, az a másik nap már nem.
Ez azt jelenti, hogy marad a kísérletezés otthon is, ha főzöl vagy sütsz?
Ez azt jelenti, hogy marad a kísérletezés otthon is, ha főzöl vagy sütsz?
Pontosan. Van néhány dolog, amiről már biztosan tudom, hogy
nem reagálok rá jól és ezeket próbálom kerülni, ilyenek például a rostok. Ezt
borzasztó nehéz volt elfogadnom, hiszen a csapból is az folyik, hogy milyen
fontos a rostbevitel és egy valamirevaló egészségtudatos ember szinte rostot
eszik rosttal. De ez egy nagyon hosszú és nehéz folyamat volt, néha még ma is
próbálkozom teljes kiőrlésű termékekkel, de mindig megbánom. A receptek kísérletezésével kapcsolatban pedig
a legelején, amikor elkezdtem az életmódváltást, előfordult, hogy nem úgy
sikerült például egy süti, ahogy szerettem volna, de most már elmondhatom, hogy
ismerem annyira az alapanyagokat, hogy ha nem is elsőre lesz tökéletes, de
másodjára már tudom, hogy mit kell rajta változtatni. Így azért könnyebb már
szerencsére.
Miket szeretsz sütni?
Sütni mindent, még teljesen klasszikus süteményeket is. A
saját receptjeimnél arra nagyon figyelek, hogy amit készítek, az cukormentes
legyen mindenképpen, és nagyon igyekszem, hogy minél kevesebb hozzáadott
zsiradékot tartalmazzon.
A receptjeiddel kapcsolatban
milyenek a visszajelzések?
Nagyon kedves visszajelzéseket kapok, hogy használják és
szeretik a receptjeimet. Ez nagyon jól esik, mert nem hittem volna, hogy ez
ennyire fel tudja tölteni az embert. Amikor pedig egy-egy receptem bekerült a
Kifőztük magazinba és a JOY magazinba, az maga volt a megtestesült álom.
Remélem, hogy lesz még részem hasonló megtiszteltetésben.
A blogírás mellett gastro
coach is vagy. Ez mit takar pontosan?
Ez egy teljesen friss dolog, a nyáron végeztem el ezt a
képzést. Sejtettem, hogy a sokféle érzékenységemnek biztosan van lelki eredete
is. Egyébként tudni kell, hogy az ún.
irritábilis bél szindróma (IBS), amivel én is küzdök, a 20 és 30 év közötti
fiatal nőkre a legjellemzőbb és nagyon gyakori betegség, de a legtöbben nem is
tudnak róla, csak nem érzik jól magukat. Viszont sokan nem járnak utána, vajon
mi is állhat a háttérben, de leggyakrabban erős stressz hatására jelentkezik.
Elkezdtem tehát a lelki oldalával is foglalkozni ezeknek a tüneteknek, és akkor
találtam a gastro coach képzést. A gastro coaching a life coachinghoz hasonlóan
a lélekkel foglalkozik, de a táplálkozási szokások felől közelíti meg a
problémát, hiszen ebből rengeteg dologra lehet következtetni. Az ízlelés és az
érzelmi világ szinte szétválaszthatatlan egymástól.
Egy másik, egyre
sikeresebb kezdeményezés, aminek az egyik szíve-lelke vagy, az a Breakslow. Hogyan
jött az ötlet és mi a lényege?
Az ötlet a társamtól, Debre Zoltántól származik. 2016
májusában indult el az oldal, én kevéssel előtte csatlakoztam ehhez a
kezdeményezéshez. Zoli keresett meg azzal, hogy reggeli nagykövetekre lenne
szüksége a projekthez, és hogy volna-e hozzá kedvem, végül társak lettünk. Ez
egy abszolút pici start-up, ketten csináljuk, illetve van pár szuper csapattagunk
is, például Iklódi Dóri (Iklódi Dóra gasztroblogger -
wander. food. wonder) segít az online kommunikációban, Gruber Ági (Ágiiiiii Kicsi
Világa) pedig a reggeli nagykövetünk lett.
Komolyabban közel negyedik hónapja
foglalkozunk vele. Az alapvető célunk, hogy olyan helyeket találjunk a
városban, ahol bárki nyugodtan megreggelizhet, népszerűsítve ezzel a kényelmes,
tudatos táplálkozás eszméjét is. Ezeket a helyeket ajánljuk a követőinknek,
miután személyesen teszteltük és kóstoltuk egy adott reggeliző vagy kávézó
kínálatát.
Az oldalunkon több szempont alapján is böngészhetünk a tesztelt
helyek között, illetve a tapasztalatainkat cikkek, válogatások formájában meg
is írjuk. Rövid időn belül egy nagy fejlesztésünk készül el, nagyon sok új
szűrőfunkcióval készülünk, figyelve például az allergénekre, továbbá a
családbarát vagy kutyabarát jellemzőkre is. A küldetésünk, hogy mindenki
megtalálhassa azt a helyet, amire éppen szüksége van. Emellett értékelési
funkciót is bevezetünk, és van még pár ötlet a tarsolyunkban, melyek a
következő fejlesztések részét képezik majd. Egy másik nagy újdonság lesz, hogy
hamarosan a vidéki reggelizőhelyeket is feltérképezzük.
Hogy választotok ki egy
helyet, aminek megkóstoljátok a reggeli kínálatát?
Szerencsére elmondhatjuk, hogy most már egyre több hely keres
meg minket azzal, hogy próbáljuk ki a reggelijüket. De például ha csak úgy sétálunk
az utcán és meglátunk egy jónak tűnő kávézót, vagy amiről tudjuk, hogy hamarosan
nyitni fog, akkor mi keressük meg őket.
Nagyon fontos számunkra, hogy csak
olyan helyeket ajánljunk, amiket tényleg érdemesnek tartunk rá, ezért
igyekszünk minél több helyet személyesen is kipróbálni. Amikor „hivatalosan”
kóstolni megyünk, akkor általában rábízzuk magunkat az ott dolgozók javaslatára,
de ha barátokkal érkezünk, akkor mindig azt eszünk, amihez épp kedvünk van,
vagy amiről nagyon jókat hallottunk, esetleg szép képeket láttunk róla. Persze
azért már kialakultak szokásaink is, a férjem például, amikor csak teheti,
rántottát rendel, és ez alapján rangsorolja magában a reggelizőhelyeket, és
alapszabály, hogy mindenkinek mást kell rendelnie, hogy minél több fajta ételt
meg tudjunk kóstolni.
Mit gondolsz, mennyire
terjed itthon a reggeliző kultúra?
Én úgy látom, hogy egyre nagyobb teret kap, ezen dolgozunk mi
is rengeteg energiával. Sok helyen, ha körbe nézel például itt is – az interjú a Zoska Reggeliző Kávézóban készült
– a szerk. -, látható, hogy van már ennek kultúrája. Főleg inkább az Instagram
használók körében nagyon népszerű a kezdeményezésünk, 18-35 év közötti nők a fő
felhasználóink. Most indul viszont a specialty kávézó vonalunk is, szeretnénk
ezzel a férfiak figyelmét is felkelteni.
Inkább a magyar
közönség felé nyitottok vagy olvasnak titeket külföldiek is?
Abszolút szeretnénk a külföldiek felé is nyitni, ez is egy tervünk
a jövőben. Instagramon egyre több külföldi követőnk van. A minap találtam egy
cikket, amiben megemlítenek minket: egy finn lány járt Budapesten, aki a
Breakslow-n nézte ki, hogy hova menjen. Ez nagyon jó érzés és minél több ilyet
szeretnénk megélni.
Ilyen jellegű mozgalom
külföldön is van? Mit tudsz erről?
Külföldön is terjed ennek a kultúrája, de, erre
specializálódva, ahogy mi csináljuk, nem volt előttünk senki. Most már
Barcelonában is van egy hasonló oldal, de ők egyelőre csak spanyol nyelven érhetőek
el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése